Dagmar

YIPPEE-tutkimus pureutuu 3-16-vuotiaiden lasten ja nuorten ajankäyttöön, sähköisiin viestimiin ja muihin tiedotusvälineisiin, asenteisiin, arvomaailmaan sekä suhtautumiseen rahaan ja brändeihin muiden muassa. Suunnittelupäällikkö Tero Honkala poimi huippukohtia tutkimuksesta.

Sähköä ilmassa ja etenkin verkossa

Matkapuhelinten käyttö on edelleen kasvussa, joskin kasvuvauhti on hiukan tasaantunut. Kasvua on tapahtunut myös perinteisessä nettisurffailussa. Yllätys piileekin niissä uudemmissa kommunikaatiokanavissa, joita verkko tarjoaa. Jos sähköpostin käyttö 7-16-vuotiaiden keskuudessa on kuta kuinkin sama kuin vuonna 2004 niin messenger, IRQ ja ICQ (erilaiset tavat keskustella verkossa reaaliaikaisesti) ovat varsinaiset tehoviestijät. Melkein 40 prosenttia lapsista ja nuorista mesettää ainakin 2-3 kertaa viikossa.

86 prosentilla tutkimukseen vastanneista oli kotona käytössään tietokone, jossa on internetyhteys. 7-16-vuotiaista 50 prosenttia käy netissä päivittäin. Tämä on puolet enemmän kuin kaksi vuotta sitten!

Internetin käytössä on eroja sukupuolten välillä. Pojat pelaavat ja imuroivat tiedostoja, tytöt ovat tehokkaampia kommunikoijia. Musiikin kuuntelu, harrastuksiin liittyvän tiedon kerääminen ja koulutehtävien tekeminen on samankaltaista sekä tytöillä että pojilla.

Onko surffailu jostain muusta pois?

Surffailu ei ole pois ainakaan sarjakuvien lukemiselta. Lähes puolet 7-16-vuotiaista lukee sarjakuvalehtiä! Kaksi vuotta sitten luku oli 34 prosenttia. Se ei ole myöskään pois sanomalehtien tai kirjojen lukemiselta. Molempia seurataan joka tai lähes joka päivä hieman enemmän kuin 2004.

Kun vuorokaudessa aikaa on saman verran kuin kaksi vuotta sitten, on surffailu ja internetin käyttö verottanut tv:n katselua ja radion kuuntelua. 7-16-vuotiaista 6 prosenttia vähemmän katsoo televisiota joka tai lähes joka päivä. Tosin luku on edelleen 83 prosenttia, joten TV on edelleen ylivoimainen tavoittaja. Radion päivittäinen käyttö laski kuusi pykälää ja on nyt 44 prosenttia.

Ei liene yllätys, että Aku Ankka on edelleen lasten ja nuorten suosikki. Ja vielä ihan omassa luokassaan. Aku Ankan lukijaestimaatti 3-16-vuotiaissa on 450 000.

Toiseksi eniten kotona luetaan kotiin tilattavaa sanomalehteä. Kolmanneksi suosituin on Aku Ankan sarjisextra ja neljäntenä Roope Ankka. Ankat kavereineen ovat siis ihan ylivoimaisia otuksia monessa perheessä.

Viikkolehdistä kärkikahinoissa on mukana myös 7 päivää. Tutkimuksen lukijaestimaattien mukaan Seiska on kuudennella sijalla. Sen ja Roope Ankan väliin mahtuu vielä Koululainen.

Bränditietoinen nuoriso

Tutkimus valottaa myös nuorten suhtautumista kotimaisiin ja kansainvälisiin brändeihin. Yhteenvetona voidaan todeta, että brändit tunnistetaan jo lapsina.

Lasten ja nuorten mieluisin suklaa ja suklaapatukka on Fazerin Sininen (25 %). Purukumeista suuhun laitetaan mieluiten Jenkki (47 %). Virvoitusjuomista juodaan Coca-Colaa (29 %). Nami Nami on naminta (29 %) vanukkaista ja jogurteista. Hampurilaisravintoloista suosituin on Hesburger (40 %).

Urheiluvaatteista Adidas on ylivoimaisin. ”Addun” lenkkarit haluaa 28 prosenttia vastanneista Niken ollessa toisella sijalla. Adidas on myös se paras urheiluvaatemerkki. Nuoret tytöt haluavat ostaa vaatteitaan H&M:stä, nuoret pojat ehkä enemmänkin Citymarketista.

Lapsilla on eniten päätäntävaltaa suklaan, karkkien, virvotusjuomien ja välipalojen ostamisessa. Vanhemmat haluavat valvoa tarkasti esimerkiksi meikkien, videoiden ja  leffalippujen ostamista ja hampurilaispaikoissa käymistä. Vanhemmat ovat aktiivisesti mukana vaatteiden ja kenkien ostamisesta.

Tutkimuksen tilaaja on Sanoma Magazines Finland ja sen toteutti IROResearch. Tutkimus tehdään joka toinen vuosi.