Dagmar

Suomalaiset ovat yhden urheilulajin ihmisiä (17.5.2001)

Urheilutapahtumissa käy vuosittain yli 40 % 15-74-vuotiaista suomalaisista. Pääsymaksullisten urheilutapahtumien kävijöistä kaksi kolmesta seuraa vuoden aikana vain yhtä lajia. Suosituimmat lajit ovat jääkiekko, jalkapallo ja pesäpallo.

Jääkiekko-otteluun maksaa pääsymaksun vuosittain 700.000 suomalaista, jalkapallo-otteluun 250.000 ja pesäpallo-otteluun 123.000. Muut lajit jäävät alle sadantuhannen kävijän.

Loppuunmyydyt maaottelut, Hyypiän ja Jonanssonin kaltaiset suomalaistähdet ammattilaiskentillä sekä nuorisomaajoukkueiden menestys enteilevät jalkapallon suosion kasvua.

Pesäpallon ystävät seuraavat omaa lajiaan ahkerimmin. Naiset käyvät otteluissa miehiäkin tiiviimmin, eli keskimäärin 16 kertaa kauden aikana. Pesäpallon lisäksi säännöllisten naiskävijöiden suosiossa on salibandy, jonka otteluja naiset käyvät seuraamassa miehiä ahkerammin. Sen sijaan jääkiekko ja jalkapallo saavat miehet liikkeelle naisia useammin, keskimäärin 8 kertaa kaudessa.

Miehet seuraavat urheilua naisia yleisemmin. Miehisimmät yleisöt löytyvät moottoriurheilutapahtumien ja hiihtokisojen lisäksi jalkapallo-, jääkiekko- ja salibandy-ottelujen taustalta. Iäkkäintä yleisöä näkee hiihto- ja yleisurheilutapahtumissa, nuorinta salibandy-saleissa.

Pesäpallo, lentopallo ja hiihto kuuluvat maaseutumaisissa kunnissa viikonvaihteen ohjelmistoon, kun taas kaupungeissa suunnataan jääkiekko-, jalkapallo- tai koripallo-ottelua katsomaan.

Lähteet: Tietoaika 5/2001, Tilastokeskus