Dagmar

Suomalaiset päättäjät suosivat suomalaisia brandeja (24.6.2004)

Päättäjien Mediatutkimus 2004 julkistettiin eilen. Sen mukaan Nokia on suomalaisten päättäjien keskuudessa ylivoimaisesti käytetyin matkapuhelin, Sonera yleisin operaattori, ja Finnairia pidetään mieluisimpana lentoyhtiönä. Internetiä päättäjä käyttää 76 minuuttia päivässä, ja laajakaistayhteys löytyy yhä useamman kotoa. Jos päättäjää ei tavoita vapaa-aikana kotisohvalta lukemasta tai televisiota katsomasta, hän on todennäköisesti lähtenyt ulos golfkärry, virveli tai haulikko kainalossa.

Julkiselle sektorille lisää naispäättäjiä

Lopulliseen päätöksentekoon osallistuvien yrityspäättäjien kokonaismäärä ei ole muuttunut viimeisen kahden vuoden aikana. Sen sijaan ylimpään johtoon kuuluvien määrä on pienentynyt, erityisesti teollisuuden toimialalla. Keskijohdon ja asiantuntijoiden määrä on puolestaan kasvanut, varsinkin palvelualoilla, rakentamisessa ja kaupan toimialalla.

Yksityisen sektorin päättäjistä naisia on edelleen alle kolmannes, vaikka määrä onkin hienoisessa nousussa. Julkisella sektorilla naisten osuus on kasvanut kahdessa vuodessa 35 prosentista 42 prosenttiin. Muutoin päättäjien profiili ei ole juurikaan muuttunut; yrityspäättäjä on keski-iältään 45-vuotias, julkisen sektorin päättäjistä suurin osa on yli 50-vuotiaita.

Laajakaistayhteys yhä useamman kotona

Oma tietokone, sähköpostiosoite sekä internet-yhteys on tänä päivänä lähes kaikilla päättäjillä. Internetin päivittäinen käyttö on lisääntynyt kahdessa vuodessa 16 minuutilla, nyt sen parissa vierähtää jo toista tuntia. Lähes puolet yksityisen sektorin päättäjistä ja vajaat 40 prosenttia julkisen sektorin päättäjistä on ostanut tuotteita tai palveluja internetin kautta. Sähköpostitse saapuvia uutiskirjeitä vastaanottaa nyt jo noin puolet päättäjistä.

Henkilökohtaisten tulostimien, kopiokoneiden, lankapuhelimien ja faksien määrä on laskenut. Joka toisella yksityisen sektorin päättäjistä ja joka kolmannella julkisen sektorin päättäjistä on kotona laajakaistayhteys.

Kun yksityisen sektorin päättäjä hakee tietoa uusista vaihtoehdoista tai kartoittaa jo olemassa olevaa tarjontaa, hän pitää tärkeimpinä tietolähteinä ammattilehtiä, keskusteluja kollegojen kanssa sekä internetiä. Lopullista hankintapäätöstä tehtäessä arvostetaan kollegojen lisäksi myyjiä sekä perinteisiä esitteitä.

Golfia, metsästystä, kalastusta

Yksityisen sektorin päättäjä on vuoden aikana työmatkalla kotimaassa keskimäärin 13 kertaa ja ulkomailla neljästi. Vapaa-aikana päättäjät harrastavat entistä enemmän golfia, metsästystä tai kalastusta. Myös lukeminen ja sohvaperunointi ovat nousussa. Laskussa ovat elokuvissa käynti, kotityöt ja kotona puuhastelu sekä perheen kanssa yhdessäolo, vaikka toki perheen parissa viihdytään paljon edelleenkin.

Tv-kanavista yksityisen sektorin päättäjä käyttää eniten aikaa MTV3:n katseluun, ja jo miltei kolmanneksella on mahdollisuus seurata digitaalisia tv-lähetyksiä. Uutisten ja ajankohtaisohjelmien lisäksi päättäjät pitävät ulkomaisista elokuvista, dokumenteista sekä urheiluohjelmista.

Radiokanavista yksityisen sektorin päättäjät suosivat Radio Novaa, www-sivustoista käytetyimpiä ovat MTV3.fi, Sonera Plaza, Yle.fi ja Kauppalehti Online. Lehdistä Helsingin Sanomat tavoittaa päättäjät parhaiten: yksityisellä puolella 53 prosenttia, julkisella puolella peräti 73 prosenttia. Kauppalehti tavoittaa yksityisen puolen päättäjistä 47 prosenttia, julkisen puolen 25 prosenttia.

Päättäjien Mediatutkimusta on tehty vuodesta 1986 lähtien joka toinen vuosi. TNS Gallup Oy haastattelee informoiduin kirjekyselyin 4 000 ylempää toimihenkilöä yksityisellä ja julkisella sektorilla. Saat lisätietoa tutkimuksen tuloksista omalta mediasuunnittelijaltasi.