Dagmar

Tammikuussa mediamainonta lähti Suomessa rajuun, lähes 14 prosentin kasvuun. Sen jälkeen jarrutettiin jyrkästi; maaliskuussa kasvua oli enää 0,9 prosenttia. Huhtikuussa panostettiin taas reipasta vauhtia, jolla yllettiin reilun seitsemän prosentin kasvuun.

Kovimmat prosentuaaliset kasvut keräävät verkkomainonta (+30 %) ja ulkomainonta (+12 %). Sanomalehdet, vetureina kaupunki- ja noutopistelehdet, ovat vahvassa vedossa. Myös television alkuvuosi on ollut hyvä. Sekä radioiden että aikakauslehtien euromäärät sen sijaan ovat kasvaneet keskimääräistä hitaammin.

Suhdanneherkkä rekrytointimainonta valaa luottamusta. Huhtikuussa rekrytointimainontaan panostettiin lähes 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Ruotsissa iltapäivälehtien menestys jatkuu

Ruotsissa ensimmäinen vuosineljännes oli mainospanostusten osalta odotettua parempi. Kasvua oli 5,3 prosenttia, ja kehitys on ollut vakaampaa kuin meillä.

Kovinta, lähes 30 prosentin kasvua on ollut iltapäivälehdillä, jotka jo yhdeksäntenä peräkkäisenä vuosineljänneksenä yltävät kaksinumeroiseen kasvuun. Hyvin pyyhkii myös osoitteettomalla suoramainonnalla.

Myös tv-mainonnan ensimmäisen neljänneksen kasvu on ollut odotettua suurempaa. Toisaalta viime vuoden vastaava ajankohta oli tv:lle huonoa aikaa. Kasvuvauhti löytyi viime syksynä. Ruotsin sähköisistä medioista myös radion vuosi on alkanut suotuisissa merkeissä.

Eniten mainoskruunuja ovat menettäneet aikakauslehdet; pudotusta on peräti seitsemän prosenttia. Pahin putoaja on kuitenkin painetut hakemistot, joille kertyi miinusta lähes viidennes. Markkinaosuuttaan ovat menettäneet myös aamulla ilmestyvät sanomalehdet. Sen sijaan paikalliset ilmaisjakelulehdet ovat hyvässä 15 prosentin kasvussa.

Myös Ruotsissa verkkomedioilla menee lujaa, varsinkin hakusanamainonnalla, joka kasvoi 50 prosenttia.

Norjassa panostetaan radioon ja verkkomainontaan

Norjan MIO:n (Mediebyråenes Intresseorgasasjon) mukaan paikallinen mediamainonta kasvoi ensimmäisen neljänneksen aikana 10,4 prosenttia. Perinteisistä medioista suurimpia kasvajia olivat radio ja verkkomainonta, joiden vauhti liikkui noin 30 prosentin tuntumassa. Suoramainonnan kasvuprosentti oli vieläkin suurempi, lähes 50 prosenttia. Norjassa aikakauslehdet kärsivät kuuden prosentin ja ammattilehdet lähes 12 prosentin laskusta.

Lähteet:
TNS Gallup Oy
Institutet för Reklam- och Mediestatistik
Mediebyråenes Intresseorgasasjon
Nielsen Media Research