Dagmar

Suomesta muuttaa pois vuosittain n. 10.000 henkeä. Muuttajat lähtevät yleensä aluksi vain määräajaksi, opiskelun, kielitaidon kohentamisen tai työkomennuksen vuoksi.

Ensimmäisen ja toisen polven ulkosuomalaisten määrä oli 1990-luvun puolivälissä lähes 630 000. Yli puolet heistä eleli Ruotsissa ja kolmasosa Yhdysvalloissa. Onkin arvioitu, että ilman maastamuuttoa Suomen väkiluku olisi nykyisin 6-7 miljoonaa.

Maailmalla on satoja aktiivisesti toimivia Suomi-seuroja ja muita yhdistyksiä. Myös suomenkielisiä lehtiä julkaistaan runsaasti.

Osoitteessa www.ulkosuomalainen.com löytyy laaja luettelo suomenkielisiä lehtiä. Luettelo paljastaa mm. sen, että Yhdysvalloissa julkaistaan lehtiä nimeltä Palvelija ja Raivaaja, Italiassa Mansikka 2000 -lehteä, Kiinassa Tuoksuva Satama -lehteä ja Norjassa Me Ihmeelliset suomalaiset -lehteä?

Alla lyhyt kuvaus muutamista tunnetuimmista ulkosuomalaisten lehdistä:

SUOMEN SILTA Ulkomailla olevien suomalaisten aikakauslehti, jota painetaan 45.000 kpl. Suomenkielisen peruslehden lisäksi lehdestä julkaistaan ruotsinkielinen (12 000), saksankielinen (1000) ja englanninkielinen (12 000) liite.

Lehti kertoo ulkosuomalaisten kuulumisia sekä jakaa tietoa Suomen tapahtumista. Lukijakunta muodostuu Suomesta ulkomaille muuttaneista, sinne työn tai opiskelun taikia muuttoa suunnittelevista ja ulkomailta Suomeen palanneista suomalaisista.

EMIGRANTTI Suunnattu ulkomailla asuville ja ulkomaille muuttoa suunnitteleville suomalaisille. Tilattava lehti, jonka painos on 13.900 kpl. Käsittelee mm. verotusta, eläkkeitä, lainsäädäntöä, muuttamista ja sopeutumista uuteen maahan. Lisäksi tunnettujen ulkomailla asuvien suomalaisten haastatteluja sekä neuvontapalvelu.

Lukijoista 61 % on miehiä, ja 71 % 25-44-vuotiaita. Lukijoista 25 % työskentelee johtotehtävissä, 31 % asiantuntijatehtävissä ja 20 % toimihenkilönä. (Emigrantin lukijatutkimus, 1998)

RUOTSIN SUOMALAINEN Ruotsin ainoa suomalainen sanomalehti. Levikkialue koko Ruotsi. Suurpainoksilla on 85.000 ruotsinsuomalaista lukijaa.

SUOMI-USA Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton jäsenlehti, jota painetaan 20.000 kpl.

Jakaa tietoa yhdistyksen toiminnasta, antaa virikkeitä vapaa-ajan viettoon ja kertoo Yhdysvaltoihin sekä maittemme välisiin suhteisiin liittyvistä aiheista. Englanninkielisissä artikkeleissa käsitellään mm. Suomea yleensä, suomalaisia tuotteita, historiaa, kulttuuria ja matkailua.

Lukijoista 44 % on alle 50-vuotiaita, 63 % toimihenkilöitä tai johtavassa asemassa olevia, 80%:lla on akateeminen tai ammatillinen koulutus, 40%:lle USA on matkailukohde.

ESPANJAN SANOMAT Espanjan asioista kiinnostuneiden suomalaisten lehti. Irto- ja tilausmyynnissä 5.300 kpl. Lehti julkaisee Rannikon Ilmari-lehteä ilmaisjakeluna, Costa del Solilla ja Costa Blancassa, 8000-10.000 kpl.

Sisältöä mm. reportaasit ja matkakuvaukset Espanjasta, uutiset ja raportit Espanjan yhteiskunnasta, kulttuuri, suomalaisyhteisöjen toiminta, lainsäädännön muutokset ja muut käytännön vinkit.

OLE Suomen tilaajat (reilut 5000) saavat lehden ilmaiseksi Espanjassa oleskelunsa aikana. Espanjassa tilaajia on lähes 2000. Lisäksi lehti on irtomyynnissä Akateemisen Kirjakaupassa sekä Rautakirjan myyntipisteissä, ja Espanjassa niissä myyntipisteissä, joissa suomalaiset eniten asioivat.

Käsittelee mm. asumista ja toimeentuloa Espanjassa, turismia, historiaa, kulttuuria, Espanjan yhteiskuntaa, kieltä, kulttuuria ja asioiden hoitoa Espanjassa.

SUOMALAINEN ESPANJASSA Espanjansuomalaisten uutislehti, joka on ilmaisjakelussa aurinkorannikolla Espanjassa sekä Hispanian lennoilla Helsinki-Malaga. Painos 6000 kpl, josta Suomeen tilataan n. 1000 kpl.

Sisältää mm. uutisia Espanjasta ja suomalaisyhteisöjen tiedotteita omista tapahtumistaan. Lehdestä löytyy myös asuntopörssi. Lehteen sisältyy myös Costa Blancan Sanomat.

Lähde: Jouni Korkiasaari: Suomalaiset maailmalla (Siirtolaisuusinstituutti, 1998)