Myöskään muiden Pohjoismaiden vuoden 2006 tietoja ei ole vielä julkistettu. Viime syyskuussa Zenith ennusti Norjan volyymin kasvuksi 0,5 prosenttia, Ruotsin 5,1 prosenttia ja Tanskan 6,5 prosenttia. Ainakin Ruotsin ja Tanskan osalta nuo ennusteet ovat sangen pessimistisiä – tammi-marraskuun perusteella IMR ennustaa Ruotsin mediamainonnan volyymin kasvun olevan lähes 9 prosenttia, ja TNS:n arvion mukaan Tanskassa kasvu on yli kymmenen prosenttia. Suomessa, kuten muissa maissa, vuoden viimeisen neljänneksen hyvät kasvuluvut vaikuttivat merkittävästi kokonaistulokseen.
Verkkomainontaan panostettiin meillä 26 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Sen osuus koko pienestä mainoskakusta kasvoi 3,8 prosenttiin. Kasvu hiipui hieman loppuvuotta kohti, mutta on syytä muistaa, että TNS:n luvut eivät sisällä hakusanamainontaa, sähköisiä hakemistoja, eikä hakupalveluja. Myös Ruotsissa osuuskilvan kiistaton voittaja tulee olemaan verkkomainonta, johon IMR ennustaa peräti 50 prosentin kasvua. Norjan ja Tanskan osalta verkkomainonnan kasvuennusteet ovat useita kymmeniä prosentteja.
Tv vahvisti asemiaan
Sähköisistä medioista myös televisiolle vuosi 2006 oli menestyksekäs. Televisiomainonnan volyymi kasvoi 5,3 prosenttia ja sen osuus kaikesta mediamainonnasta nousi 19,7 prosenttiin. Kaupan ryhmittymät lisäsivät televisiomainontaa 21 prosentilla, lääkkeet 16 prosentilla ja kosmetiikka 11 prosentilla. Toimialoista matkailun kokonaispanostukset laskivat 1,8 prosenttia, mutta tv-mainonnan panostukset kasvoivat yli 20 prosenttia.
Tv-mainonta on voimissaan myös Venäjällä. Vuonna 2005 sen osuus kaikista mediainvestoinneista oli 46,5 prosenttia; TNS ennustaa televisiomainonnan volyymin kasvavan huomattavasti kokonaiskehitystä enemmän. Vuonna 2010 television osuuden ennustetaan olevan peräti 57 prosenttia. Venäjän vuoden 2005 kymmenen suurinta mainostajaa panostivat kaikki yli 84 prosenttia volyymistaan televisioon. Kolme suurinta mainostajaa olivat Procter&Gamble, L’Oreal ja Unilever.
Baltian maista Liettuan ja Latvian mediamainonta jakautuu jo hyvin ”globaalisti” – suurimman osuuden lohkaisee televisio, kakkosena sanomalehdet. Baltian maille Zenith on ennustanut 10-16 prosentin kasvua mediamainonnan volyymissa vuonna 2006.
Printin panostukset positiivisia
Pohjoismaissa ja Virossa – lähes kaikista muista Euroopan maista poiketen – suurin osuus mediamainonnan volyymista kohdistuu sanomalehtiin. Suomessa sanomalehtimainonnan volyymi kasvoi viime vuonna 2,5 prosenttia. Kaupunki- ja noutolehdissä mainonta lisääntyi kaksi prosenttia. Ilmoitusvolyymiltaan suurimmat sanomalehdet olivat Helsingin Sanomat, Aamulehti, Turun Sanomat, Aamuposti ja Kaleva.
Aikakauslehdissä Suomessa mainostettiin euromääräisesti 3,3 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Eniten volyymi kasvoi asiakaslehdissä (16 %) ja vähiten yleisölehdissä (1,2 %). Ilmoitusvolyymiltaan suurimmat aikakauslehdet olivat Konepörssi, Suomen Lääkärilehti, Me Naiset, Anna ja Talouselämä.
Kolmessa mediaryhmässä volyymin muutos vuonna 2006 oli miinusmerkkinen: radiomainonta väheni 0,8 prosenttia, ulko- ja liikennevälinemainonta 0,4 prosenttia ja elokuvamainonta 13 prosenttia.
Vuoden 2006 suurimpia merkkimainostajia olivat Elisa, TeliaSonera, Unilever Finland, L’Oreal Finland ja Procter&Gamble. Kaupan mainostajien viisi suurinta olivat K-Citymarket, Prisma, Masku Kalustetalo, Anttila ja K-Supermarket. Vuonna 2005 viiden kärjessä ollut Lidl oli viime vuonna sijalla 9.
Mediamainonnan osuudet mediaryhmittäin Suomessa 2006
Yhteensä 1 233 milj. ?
Mediamainonnan osuudet mediaryhmittäin Suomessa 2005
Yhteensä 1 189 milj. ?
Lähteet:
– TNS Gallup Oy / TNS Media Intelligence
– Mainonnan Neuvottelukunta
– Advertising Expenditure Forecasts Sept 2006 / ZenithOptimedia
– IMR:n lehdistötiedote 30.11.2006