Dagmar

Suosituimmat ohjelmat voittivat helteet (21.8.2003)

"Kesällä televisiosta ei tule muuta kuin uusintoja" livahti tänäkin vuonna monien suusta. Helteiden saavuttua television katsojamäärien uskottiin lopullisesti romahtavan, kun lämmöstä hullaantuneet suomalaiset kirmasivat ulos lämpimään yöhön. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Heinäkuun helteet olivat monella tavalla ennätykselliset. Välimereltä tulvi lämmintä ja kosteaa ilmaa, parhaimmillaan mittari nousi yli 33 asteen. Entiset hellepäivien ennätyslukumäärät ylittyivät ja niitä oli kolminkertaisesti pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Lämmössä kärvistellessä saattoi yhdeltä sun toiselta unohtua, että kesäkuu oli keskimääräistä viileämpi, kun tuulet puhaltelivat pohjoisesta ja jopa etelässä koettiin hallaöitä.

Alkuvuodesta television katseluun käytetty aika kasvoi hieman. Tammi-maaliskuussa katseluun käytettiin aikaa 2 % enemmän kuin edellisenä vuonna, ja huhti-kesäkuussa kasvua oli 2,5 %.

Kesä-heinäkuussa (viikot 23-31) kaikki yli 10-vuotiaat suomalaiset katsoivat tv:tä päivittäin keskimäärin 8 minuuttia vähemmän kuin edellisenä kesänä. Lasku painottui kesäkuuhun, sillä viime vuonna jalkapallon MM-kisat vetivät urheiluhullut ruutujen ääreen.

Sen sijaan kaupallisten kanavien katselu pysyi tarkastelujakson aikana kutakuinkin samalla tasolla kuin edellisvuonna – MTV3-kanavaa ja Nelosta katsottiin päivittäin keskimäärin minuutin vähemmän kuin edellisenä kesänä ja Subtv:tä taas minuutin enemmän.

Jalkapallon puuttuminen kesäkuussa vähensi silloin eniten urheilun suurkuluttajien, 25-44-vuotiaiden miesten, tv-katselua.
Yli 65-vuotiaat puolestaan viettivät heinäkuussa hieman viime vuotta enemmän aikaa television ääressä – ilmeisesti lämpöhalvauksen pelossa.

Kaupallisten kanavien suosikit pitävät pintansa, oli keli mikä tahansa. Kesäkuussa MTV3-kanavan kolme katsotuinta ohjelmaa olivat F1-kisat, Suuri Seikkailu ja Poliisiopisto 2 – samat kuin edellisvuonna, joskin silloin kolmen kärkeen kipusi ensimmäinen elokuva Poliisiopiston kommelluksista. Myös heinäkuussa MTV3-kanavan katsotuin kolmikko oli toistoa edellisvuodesta: Tangomarkkinat ja kahdet F1-kisat.

Nelosen kärkikolmikkoon kiilasi kesäkuussa kolme elokuvaa: kaksi kertaa Mies ja alaston ase sekä Sokkotreffit. Heinäkuun kärjessä oli elokuva Robotin elämää ja seuraavina 4D ("Karvoja siellä, karvoja täällä") ja yleisurheilun GP-kisat. Edellisvuonna Nelosen kesäkuun katsotuimmiksi nousi yleisurheilun rinnalla kaksi ’Kaikki seksistä’ -sarjan jaksoa ja heinäkuussa kahden elokuvan rinnalle yksi 4D-dokumentti, ’Täydelliset rinnat’.

Tänä kesänä kaupallinen tarjonta piti sisällään ilahduttavan runsaasti uutuuksia – se siis kesäuusinnoista. Uutuudet pärjäsivät hyvin ja osa mahtui jopa kanavien 20 katsotuimman ohjelman joukkoon. MTV3-kanavalla hittejä olivat parhaimmillaan miljoonayleisön saanut ’Suuri Seikkailu’, Andyn ja Angelan kohelluksia esittelevä ’The McCoys Show’ sekä poliisisarja ’Julma kaupunki’. Nelosella erityisen hyvin pärjänneitä olivat Andyn naispuolinen vastine ’Anna Nicole Show’ sekä ’Vaimot vaihtoon’.

Uusien ohjelmien katsojamäärät eivät kasvaneet hellettä pelkäävien eläkeläisten ansiosta, vaan katsojissa korostuivat alle 45-vuotiaat.

Kuluneena tv-kesänä kuultiin myös yksi suruviesti, kun MoonTV joutui lopettamaan toimintansa heinäkuun alussa.

Lähteet:
Finnpanel / TV-mittaritutkimus
Ilmatieteen laitos