Dagmar

Amerikkalaisen jalkapallon loppuottelu, Super Bowl, keräsi alkuviikosta USA:ssa yli 86 miljoonaa katsojaa. Vaikka määrä kuulostaa huimalta, oli se silti pieni pettymys; katsojamäärä putosi edellisestä vuodesta neljä prosenttia.

Yhtenä selityksenä pidetään lähetyskanavaa. News Corporationin Fox-kanavalla ei ole monilla lähetysalueilla yhtä vakiintunutta asemaa kuin Viacomin CBS:llä ja Walt Disneyn ABC:llä. Lisäksi Janet Jacksonin vilauttelusta nousseen myrskyn uskottiin pitävän huolen siitä, että tänä vuonna ei kukaan rohkenisi järin mehevään väliaikaperformanssiin.

Super Bowl Ad Meter

Urheilu-uutisistaan tunnettu sanomalehti, USA Today, perusti jo vuonna 1989 Super Bowl Ad Meterin, joka mittaa katsojien mielipiteitä lähetyksen kalleimmista mainoksista. Vapaaehtoisista värvätty arvioijapaneeli kertoo mielipiteensä mainoksista lähetysten aikana sähköisen ”ad meterin” välityksellä.

Dagmarista vuorotteluvapaalla oleva Anu Mickels seurasi Super Bowl -turnausta kotisohvalla puolisoineen USA:n Clevelandissa ja muodosti Mediaviestille ”kahden hengen paneelin”.

– Suurin osa mainoksista oli selvästi tehty kertalähetystä varten ja monet sisälsivät viittauksia Super Bowliin. Tavoitteena oli viihdyttää peliä yhdessä seuraavia, syöviä ja juovia katsojia mainostauoillakin, joten lähes kaikki mainokset perustuivat huumoriin ja huomioarvon hakemiseen. Osassa mainoksista tuoteviestit olivat lähestulkoon toissijaisia. Mainokset olivat pitkiä ja tarinamaisia.

Perusarvot kunniassa

– Turvallisuushakuisuus ja republikaanimaisuus olivat selviä trendejä. Osa mainoksista hyödynsi ”perusarvoja”, kuten US Armya. Mainoksissa vilahteli piirroshahmoja, julkkiksia, eläimiä ja söpöjä lapsia. Myös väliajan esiintyjävalinta, Paul McCartney, tuki tätä trendiä.

– Tuoteryhmistä olivat eniten esillä oluet, autot, erilaiset snacksit – ja yllätys, yllätys – American Mortgage.

Juuri American Mortgagen ”Don’t judge too quickly” oli yksi Anu Mickelsin suosikeista. Muista onnistuneista ratkaisuista hän mainitsee Light Bud/Budweiser 9 spotin sarjan, Ford Mustang -avoauton ennakkomainoksen, Careerbuilder.comin apinamainokset, New Degree for Men -partavesimainoksen sekä kliseillä täytetyn Federal Expressin spotin, joka parodioi Super Bowl -mainoksia.

Mainokset puhuttivat vielä seuraavinakin päivinä

– Mielenkiintoista oli myös se, että sekä CBS:n että NBC:n seuraavan aamun showt käsittelivät ja näyttivät edellisillan parhaita mainoksia. Mikä lisäarvo mainostajalle päästä näinkin puheenaiheeksi!

Lehdistössä on vielä keskiviikkonakin käsitelty lähetettyjen mainosten tuotantobudjetteja sekä toteutustapoja. Esimerkiksi Careerbuilder.com pyrki jo ennalta eliminoimaan apinoiden hyödyntämisestä mahdollisesti aiheutuvan ärsyyntymisen kertomalla USA Todayn artikkelissa, että vanhemmat apinat siirtyvät mainoksen teon jälkeen heidän kustantamalleen eläkkeelle.

Super Bowl -mainoksiin voi tutustua osoitteessa:

http://www.cbsnews.com/sections/earlyshow/main500202.shtml