Fiksu tuo PR:n tai markkinointiviestinnän keinon yhteiskuntavastuunsa esille. Nauttii sen kannattavuutta ja brändin mainetta kasvattavasta vaikutuksesta. Ja samalla oikeasti kantaa tuon yhteiskuntavastuun.
Termillä ”Sustainable Marketing” on kaksi tasoa. Ensimmäinen viittaa siihen, että markkinointiviestinnän implementoinnissa huomioidaan ympäristönäkökulma ja tuotannon eettisyys. Yksinkertaisena esimerkkinä vaikka suorapostin mukana lähetettävät lahjat: lähetätkö turhakkeen, jonka tuotantoketjua et itsekään pysty kunnolla jäljittämään vai tarjoatko asiakkaallesi mieluummin palvelun tai muuta immateriaalista?
Toisen tason tavoite on herättää kuluttajat ja asiakkaat vaatimaan yritykseltä yhteiskuntavastuun toimenpiteitä ja niiden esille tuomista. Tavoitteena on tasavahvassa valintatilanteessa yhteiskuntavastuusta viestimällä helpottaa kuluttajan päätöstä ja ohjata valinta tuotteeseen, joka omalla esimerkillään osoittaa huolehtivansa muidenkin tulevaisuudesta.
Unohdetaan harhaluulo siitä, ettei yhteiskuntavastuuseen liity liiketoimintahyötyjä. Martin ja Schouten näkevät suoran linkin kannattavuuden kasvuun ja pitkän aikavälin menestykseen. Lisäksi sisäänkirjoitettu vaade kestävästä kehityksestä näyttää myös ohjaavan yritystä innovatiivisempaan suuntaan. Työnantajakuva kohenee ja mahdollistaa paremmat rekrytoinnit. Samaan näkemykseen ovat päätyneet muutkin aihetta tutkineet tahot – kannattavuuden kasvu voi näyttää jopa yli 10 prosenttiyksikön nousua.
Oikotietä ei kuitenkaan ole, vaan hyödyntäminen vaatii suunnittelua, seurantaa ja tarkkaa sidosryhmäviestintää. Siinä me Dagmarissa autamme mielellämme.
Lähde: AaltoEE, Profile 2/2013, 8 –12.