Vuonna 2010 perustettu Instagram, nykyään Facebook-omisteinen kuvienjakopalvelu on kerännyt käyttäjikseen ison joukon niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä. Palvelulla on kuukausittain jo 300 miljoonaa aktiivista käyttäjää, ja joka päivä jaetaan 70 miljoonaa kuvaa ympäri maailmaa. Suomessa käyttäjiä on tällä hetkellä Dagmarin sosiaalisen median tutkimuksen mukaan noin 800 000 eli 22 prosenttia netin käyttäjistämme. Instagram itse ilmoittaa käyttäjiksi jo miljoona suomalaista.
Instagram keskittyy kiinnostaviin kuviin ja tarjoaa brändeille mahdollisuuden monipuolistaa brändimielikuvaansa sekä tulla helposti löydetyksi hashtagien avulla. Instagram koetaan vahvasti luovana sisällöntuotantokanavana.
Käyttäjät kokevat löytävänsä Instagramista uutta ja inspiroivaa sisältöä, joten kuvavirtojen seuraamisesta on tullut mieleisempää kuin uutisvirtojen. Eikä ole salaisuus, että palveluun on valunut Facebookista paljon nuoria käyttäjiä.
Maailman suurin mobiilimainonta-alusta
Instagram-mainontaa on ollut tarjolla Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa, Ranskassa, Itävallassa, Saksassa, Brasiliassa ja Japanissa, ja pian myös Pohjoismaissa. Ensimmäinen mainostaja oli Michael Kors jo marraskuussa 2013.
Instagram on aiemmin tukenut sponsoroitua sisältöä ja videomainontaa kuvavirrassa ikä- ja sukupuolikohdennuksilla. Mainonta on otettu hyvin vastaan, sillä palvelua on kehitetty mainosalustana vauhdilla. Facebook- ja Instagram-mainonta tulevat pyörimään samalla Power Editor -järjestelmällä. Luvassa on kuva-, video- sekä karusellimainosmuotoja sekä samat kohdennusmahdollisuudet kuin Facebookissa.
Instagramin etuina nähdään sisältö edellä menevä tyyli ja luovat toteutukset, jotka tulevat varmasti olemaan myös onnistuneiden Instagram-mainoskampanjoiden ydintä. Luovassa ympäristössä, oikeanlaisella sisällöllä, on mahdollisuus tavoittaa kohderyhmä uudella tavalla – ja rohkaistua myös kokeilemaan uutta.
Ajankohtaista, osallistavaa, inspiroivaa mainontaa
Kun brändit käyttävät laadukkaita visuaalisia elementtejä ja kohderyhmää puhuttelevia tunteita, mainokset eivät aina edes tunnu mainonnalta. Instagramin luonteeseen sopii sisältö, joka on ajankohtaista ja osallistavaa. Jopa joka tuutista tunkevat Instagram-kilpailut saavat vielä hyvin osallistujia; Dagmarissakin on toteutettu asiakkaille monta onnistunutta kuvakilpailua, mm. Saton #siksiomakämppä.
Instagramissa käyttäjiä kiehtoo perinteisiä mainoskuvia enemmän luovat mutta laadukkaat kuvat sekä luonnollinen kuvamateriaali ja kurkistukset ”behind the scenes”-tyyliin. Moni käyttäjä suosii kuvasovelluksia, jotka parantavat kuvien laatua. Myös brändien kannattaa tutustua vastaaviin sovelluksiin ja panostaa esimerkiksi suosittuihin cinemagraphs- ja timelapse-toteutuksiin (mm. Fixelphotos).
Joka brändillä on oma tapansa katsoa asioita, joten moni brändi on myös yllättänyt Instagramissa: perinteisenä tunnettu autobrändi Mercedec-Benz loi Instagramiin aivan uudenlaisen kuvakonseptin, jossa pääosassa eivät olleet nopeat ja kiiltävät autot, vaan takaluukut. Instagramissa tärkeintä on todellakin sisältö, ja laatu korvaa määrän, yllättäjät erottuvat.
Nyt viimeistään on aika luoda yrityksellesi tai brändillesi Instagram-tili ja sen kautta hyvä yleisö kiinnostavalle sisällölle ja mainonnalle. Mikä tekee brändistäsi ainutlaatuisen? Miten sen voi kertoa maailmalle? Olisiko oikea kanava Instagram?
Haluatko kuulla lisää Instagram-mainonnasta tai luoda brändillesi Instagramiin sopivan sisältökonseptin? Ota yhteyttä: viivi.lehtonen@dagmar.fi
Lähteet:
Dagmarin sosiaalisen median tutkimus, 01-06/2015
Instagram for Business