Radio selvisi muutosten vuodesta 2012 todella mallikkaasti. Vaikka panostukset jäivät pari prosenttia miinukselle, tulos ei ole huono, sillä vertailuvuonna yllettiin ennätysmäiseen 10 prosentin kasvuun. Lisäksi radion nettipuolen ja mobiilin tulot kasvavat jatkuvasti, eikä näitä lukuja toistaiseksi raportoida mihinkään. Keskustelu eri mediatalojen tulojen allokoinnista käykin parhaillaan kuumana.
Hinnastohinnoissa on parin prosentin korotuksia, ja alennuspolitiikka tiukkenee. Toisaalta, kun tammikuun myyntiä siivitetään veloituksettomalla mainosajalla, kohderyhmäkauppa on edullisempaa, ja ostamalla useamman radion per mediatalo saa mainosajan halvemmalla, on radiomainonnan lopullinen hinta hyvin asiakaskohtainen.
Uusia taajuuksia, vapaampaa sääntelyä, vahvempaa paikallisuutta
Loppuvuodesta saatiin jakoon 30 uutta taajuutta. Ne kaikki vahvistavat olemassa olevia verkkoja ja asemia.
Tänä keväänä jaetaan vielä lisää taajuuksia, ja saattaapa tulla uusi, Nostalgian/Bassoradion verkon kokoinen radioasemakin.
Uuden viestintäpoliittisen ohjelman mukaan lyhytaikaisten lupien myöntämiskriteerit muuttuvat, jolloin vakituiseen käyttöön vapautuu lisää taajuuksia.
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on ottanut Radiomedian lobbauksen vastaan. Toiveita on, että radion mainosaikaraja nousee nykyisestä 10 prosentin maksimista samaan kuin tv:llä, eli 20 prosenttiin. Mainosaikarajan mahdollinen nouseminen helpottaa radioita varsinkin kesän mainoseurojen kotiuttamisessa, sillä nykyisellä 10 prosentin maksimilla kaikkia halukkaita ei ole saatu mahdutettua kanaville.
Vireillä on myös hankkeita, jotka tuovat uudenlaisen alustan koko radioalalle mobiili- ja tv-laitteisiin.
Tulevina vuosina halutaan varmistaa myös paikallisten radioiden menestys ja rakentaa vahvoja paikallisia yksiköitä. Positiivisia merkkejä, jopa 20 prosentin kasvua kahtena edellisenä vuotena ja 45 prosentin kasvua muutamina kuukausina, on jo ilmassa paikallisradioiden suunnalta. Paikallisen toiminnan vahvistuminen tuskin kuitenkaan muuttaa mainoseurojen jakosuhdetta valtakunnallisen (75 %) ja alueellisen (25 %) mainonnan kesken.
Kova kilpailu ajaa uudistumaan ja pirstaloi osuuksia
Kaupallinen radio tavoittaa keskimääräisenä päivänä noin puolet kaikista yli 9-vuotiaista suomalaisista. Uuden toimilupakauden ensimmäisenä vuonna kilpailu kuuntelijoista on käynyt kiivaana, ja käy edelleen myös vuonna 2013. Kova kilpailu ei näy kokonaistavoittavuudessa, mutta lyhentyneinä kanavakohtaisina kuunteluaikoina kyllä. Radiokentässä on merkkejä samanlaisesta pirstaloitumista kuin tv:ssä taannoin. Muuttuvatko kanavien valtasuhteet ja suuruusjärjestys? Se nähtäneen vasta syksyllä, sillä radio on tapamedia, ja tottumusten muuttaminen vie oman aikansa. Kuuntelijat kokeilevat, hakevat omia suosikkikanaviaan ja vaihtavat kanavaa suosikkijuontajansa perässä.
Sisältöön ja juontajavalintoihin panostetaan nyt paljon, ja asemat pyrkivät profiloitumaan entistä vahvemmin. Asiasisällön ja puheen merkitys kuuntelijoille on kasvussa; esimerkiksi YLE Puhe on tuplannut tavoittavuutensa. Kaupallisista radioista Radio Nova on lisännyt puhesisällön osuutta lähetyksissään ja pyrkii luomaan puheenaiheita muihin medioihin.
Mielenkiinnolla tullaan seuraamaan, onnistuuko SuomiPOP uudistamaan ohjelmistonsa ja saamaan takaisin lähes miljoonayleisönsä ja kuinka onnistuu Groove FM:n uudelleenlanseeraus. Verkkoaan kasvattava Radio Nostalgia tulee olemaan vahva nousija yli 45-vuotiaiden sarjassa.
Monimediaratkaisujen tarjonta lisääntyy
Markkinoijalle radio on edelleen kustannustehokas, suuret massat ja pienemmät kohderyhmät tavoittava media, joka saa aikaan vuorovaikutusta, ohjaa verkkoon ja on lähellä ostohetkeä.
Radioiden verkkosivustot tulevat olemaan yhä kiinteämpi osa radiokampanjointia. Esimerkiksi Iskelmäradio on ottanut käyttöön uuden LDR1-nettipalvelun, Listener Driven Radion, jonka kautta kuuntelijat voivat vaikuttaa soitettavaan musiikkiin. Uudet verkkoratkaisut lisäävät kuluttajakohtaamisten mahdollisuuksia uusissa yllätyksellisissä ympäristöissä.
Promootioiden ja perinteisten erikoisratkaisujen suosio on hiipumassa. Sen sijaan monimediaratkaisujen tarjonta on nouseva trendi. Nelonen Media, MTV MEDIA ja SBS Media tarjoavat kokonaisuuksia, joissa on mukana mm. tv, radio, netti, second screen -ratkaisut ja mobiili. Markkinoijan viestiä kuljetetaan sähköisestä mediasta toiseen ohjaten kuluttajaa toimimaan verkossa ja kivijalkamyymälässä.
Monimediaratkaisujen onnistumiseksi kannattaa panostaa mitattavuuteen; mitkä elementit toimivat ja mitkä eivät sekä millä yhdistelmillä ja ajoituksilla viesti saadaan tuloksellisimmin läpi. Jopa ilmiöksi asti.
Lähde: KRT vuosiraportti tammi-joulu 2011 ja 3 kk kesä-elo 2012