Dagmar

Yhden usein kuullun väittämän mukaan ”Tarttis olla insinööri, että voisi hankkia digiboksin”. Dagmarin digi-tv-ryhmä voi jo omien kokemustensakin perusteella todeta, että moinen pelko on turha. Boksin asentaminen on varsin helppoa. Ennen kauppaan menoa voi vielä piipahtaa sivustolla www.digitv.fi, josta löytyy ostajan tarkistuslista sekä boksin asennusohjeet. Myös kodinkoneliikkeistä saa käypää neuvontaa, sillä toimiala on panostanut myyjien kouluttamiseen.

”Ei digi-tv:tä varmaan opi koskaan käyttämäänkään, kun se on niin interaktiivinen.”
Digiboksi ei sinänsä tee ohjelmien katselua yhtään nykyistä vaikeammaksi. Jos ostaa tavallisen perusboksin, niin ei edes voi olla interaktiivinen, paitsi mobiilin välityksellä. MHP-boksien mahdollistama interaktiivisuus on puolestaan täysin katsojan omasta aktiivisuudesta kiinni. Kenenkään ei ole pakko olla interaktiivinen, vaikka katsookin digi-tv:tä.

”Kun ostan minkä tahansa digiboksin, saan käyttööni kaikki digi-tv:n hienoudet.” / ”Jos tänään hankin digi-tv:n tai -boksin se on jo huomenna vanhentunut.”
Hienoimpia hienouksia mahdollistavia laitteita ei vielä ole markkinoilla. Digi-tv-ryhmän Rikkard Saastamoinen uskoo, että vuorovaikutteiset palvelut tulevat muutaman vuoden toimimaan täysiverisesti jo nyt saatavilla olevilla MHP-bokseilla.

– Lisäksi laitevalmistajat lähettävät boksien ohjelmistopäivityksiä tarvittaessa automaattisesti lähetysvirrassa. Jossakin vaiheessa nykyisten MHP-boksien tekniikan suorituskyky voi asettaa rajoja palvelujen käytettävyydelle, mutta kenties laitevalmistajat siinä vaiheessa tarjoavat vaihtoprosessoreita laitteisiin.

Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n mukaan digiboksien myynti on lähtenyt hyvin käyntiin ja noin 12 000 boksia löytää uuden kodin kuukausittain. Viimeisimmät Finnpanelin tiedot penetraatiosta ovat peräisin heinäkuulta ja silloin bokseja oli noin 97 000 taloudessa. Tilastokeskus raportoi elokuussa, että 110 000 taloudella on boksi. Näyttää siis siltä, että myyntikehitysennusteet ovat realistiset.

Nykybokseista noin viidennes on vuorovaikutteiset palvelut mahdollistavia MHP-standardia ymmärtäviä laitteita, loput ovat ns. perusbokseja. Nämä laitteet tulkkaavat digitaalisen lähetysvirran analogiselle vastaanottimelle, eli mahdollistavat digikanavien ohjelmien katselun.

– Laitepuolella tarjonta on nyt sellainen, jonka sen olisi suonut olevan jo kaksi vuotta sitten, kun digitaaliset tv-kanavat aloittivat lähetyksensä ja bokseja ei ollut saatavilla juuri lainkaan, harmittelee Saastamoinen.

Kaapelitalouksissa asuvien on tosin odotettava vielä jouluun päästäkseen käyttämään vuorovaikutteisia palveluja. Palvelut mahdollistavia MHP-bokseja kaapeliin ei näet ole vielä tarjolla.