Analyysin tavoitteena oli selvittää, toimivatko ihmiset asenteidensa mukaan/pitävätkö tietyt, aikuisempaan kuluttajaan liittyvät uskomukset paikkaansa.
Seuraavassa on ensin esitetty vastaajan mielipide (oma arvio) ja nuolen jälkeen todellinen ostokäyttäytyminen (tarkastettu päiväkirjoista).
Arvostukset ja ostaminen samanlaisia
– 45+ v suhtautuvat myönteisemmin lähikauppoihin -> käyvät enemmän lähikaupoissa
– 45+ v arvostavat selvästi enemmän palvelua -> ostavat selvästi enemmän palvelutiskeiltä
– 45+ v suhtautuvat selvästi myönteisemmin ruoanlaittoon -> ostavat keskimääräistä enemmän leivontaan yms. liittyviä tuotteita
– 45+ v arvostavat enemmän kotimaisuutta -> ostavat kotimaisia tuotteita
Arvostukset ja ostaminen erilaisia
– 45+ v. vähemmän hintatietoisia (rahaa enemmän käytössä) -> käyttävät tarjoukset hyväkseen yhtä usein kuin muutkin
– 45+ v. kokevat kanta-asiakasedut tärkeinä -> talouksissa on / käytetään vähemmän kanta-asiakaskortteja kuin väestössä yleensä
– 45+ v. eivät eroa muista uutuustuotteiden ostamisessa -> ostavat vähemmän uutuustuotteita
– 45+ v. keskuudessa enemmän kaupan suhteen hintatietoisia -> ovat uskollisia kauppaketjulle
Lisäksi selvityksessä oli tarkasteltu 20 tuotteen osalta merkkiuskollisuutta. Sen mukaan yli 45-vuotiaiden ryhmässä oli vähemmän merkkiuskollisia kuin nuoremmassa ikäryhmässä.
Rintakosken esityksen tiedot perustuivat ACNielsenin talouspaneeliin. Paneeli muodostuu noin 1 600:sta taloudesta, jotka pitävät kirjaa päivittäistavaraostoistaan.
Paneelin jäseniltä kysyttiin ensin asioita asennetasolla ja sen jälkeen tarkasteltiin, miten he olivat toimineet todellisuudessa.
Jari Rusanen