Dagmar

Mikä Vaikuttajamestari?

Joka viides yli 12-vuotiaasta väestöstä on jonkin alan vaikuttajamestari. Vaikuttajamestarit keskustelevat tuotteista ja palveluista useiden ihmisten kanssa. He jakavat tietoa ja antavat neuvoja keskustellessaan muiden kanssa. Ja mikä tärkeintä, heillä on kyky vakuuttaa muut omilla mielipiteillään

Vaikuttajamestareille on tyypillistä myös positiivinen suhtautuminen mainontaan. Siinä yksi syy, miksi tätä ryhmää ei kannata jättää huomiotta.

KMT Kuluttajaan on kerätty vaikuttajatietoa seuraavilta toimialoilta:

– Ruoka ja ruoan laitto
– Terveys ja hyvinvointi
– Autot
– Lääkkeet
– Viihde-elektroniikka
– Lomamatkojen valinta
– Matkapuhelimet
– Pukeutuminen
– Huonekalut ja sisustaminen
– Säästäminen ja sijoittaminen
– Kosmetiikka

Miten tietoa voidaan hyödyntää?

Koska Vaikuttajamestarit-luokitus on osa KMT Kuluttaja -tutkimusta, kohderyhmää voidaan analysoida laajasti sekä mediasuunnittelun että kohderyhmämäärityksen tueksi.

Analyysin avulla saat tietää, minkä kokoinen toimialasi vaikuttajamestari-ryhmä on ja minkä suuruisen osuuden se muodostaa kohderyhmästäsi. Opit tuntemaan, millaisia omat vaikuttajasi ovat ihmisinä sekä demografioiltaan että kulutus- ja mediatottumuksiltaan. Tiedät myös jatkossa, mitkä asiat kiinnostavat heitä ja millaisella viestillä heitä kannattaa lähestyä.

Esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin vaikuttajamestareiden profiilissa korostuvat alle 40-vuotiaat naiset Suur-Helsingissä ja suurissa kaupungeissa. Ympäristöystävälliset arvot ovat heille tärkeitä ja he suhtautuvat mainontaan positiivisesti. Täysin toisenlainen ryhmä on autoilun vaikuttajamestarit, joiden profiilissa korostuvat erityisesti alle 40-vuotiaat miehet. He suhtautuvat mainontaan neutraalisti, eikä ympäristöystävällisyys ole heille kovin tärkeä asia kulutusratkaisuissa.

Tunnistamalla vaikuttajamestarit, toimenpiteitä voidaan kohdistaa erikseen tälle ryhmälle. Tai ryhmän avulla voidaan tavoittaa uusia kohderyhmiä.

Ihminen, joka kertoo aktiivisesti muille kulutuskokemuksistaan, keskustelee arviolta seitsemän ihmisen kanssa. Näin ollen järkevällä kohdennuksella saadaan säästöjä kampanjakustannuksiin. Paremmalla kohderyhmäymmärryksellä tehostetaan mainonnan vaikuttavuutta ja kasvatetaan markkinoinnin ROI:ta.

Sosiaalista mediaa hyödyntäen

Internet-keskustelujen rooli kuluttajamielipiteiden lähteenä kasvaa kohisten. Ihmiset kertovat ja etenkin etsivät tietoa tuotteista ja palveluista netin keskustelupalstoilta.

Tunnistamalla vaikuttajamestarit ja heidän mediakäyttönsä, voidaan myös sosiaalinen media valjastaa tehokkaasti markkinoinnin tarkoituksiin. Tuloksia on helppo mitata seuraamalla keskusteluja verkossa. Samalla saadaan tärkeän ryhmän hiljaiset signaalit yrityksen tuote- ja konseptikehityksen sekä brändinhallinnan käyttöön.

Vaikuttajien ja hiljaisten signaalien ymmärtämisellä pysyt askeleen edellä  kilpailijaasi ja varmistat myynnin myös tulevaisuudessa.

Haluatko tuntea ja tavoittaa oman toimialasi vaikuttajamestarit? Ota yhteyttä: kirsi.laakso(at)dagmar.fi
Lähteet: Nielsen Online Global Consumer Study, huhtikuu  2007
KMT Kuluttaja 2008