Avuksi rajallisen kapasiteetin parempaan hallintaan kanavat lyhentävät kampanjan vahvistusaikatauluja: kampanjan vahvistusaika on pisimmillään kaksi viikkoa – mitä myöhemmin varaukset tehdään, sitä nopeammin ne on vahvistettava. Peruutetuista ja siirretyistä kampanjoista, muutoksista ja myöhästyneistä materiaaleista rokotetaan. Mainosajan kysyntä ylittää paikoitellen tarjonnan ensi vuonnakin ja tässä myyntitilanteessa vahvistuskäytäntöjen kiristyminen asettaa mainostajille paineita entistä suunnitelmallisempaan tv-kampanjointiin. Optimaalinen ja kustannustehokas kampanja on fiksua varata ja vahvistaa heti, kun mainosajat avataan myyntiin – siis kuukausia etukäteen.
Tallennettua katselua mukaan lukuihin
Kapasiteettiongelmiin kanavat saavat helpotusta myös tv-mittaritutkimuksen uudistuksesta. Tammikuun alusta lähtien myytäviin kontakteihin ja katsojalukuihin lasketaan mukaan myös tallennettua katselua: jos digiboksin kovalevylle tallennettu mainoskatko katsotaan 7 päivän kuluessa sen live-esityksestä, lasketaan nämä kontaktit mukaan toteutuneisiin kontakteihin. Kampanjan lopullinen kontaktimäärä saadaan siis viikon viiveellä. Tallennetun katselun lisäksi kanavat saavat myytäväkseen myös vieraskatselun. Toistaiseksi vieraskatselun määrää on mitattu vain koko väestössä, vuoden alussa tieto saadaan kohderyhmittäin ja lasketaan mukaan ohjelman ja katkon katsojalukuihin.
Suoria ja välillisiä korotuksia
Hinnankorotusten aavisteltiin ennakolta olevan kovia, eivätkä arvelut olleet aiheettomia. Listahinnat nousevat noin 5 prosenttia, mutta todellinen inflaatio on monelle mainostajalle paljon kovempi. Nelonen nostaa toukokuun ja lokakuun myyntihuippukuukausien hintaa indeksillä 105. MTV3 taas pakottaa ostamaan minimissään 20 prosenttia prime timen mainosajasta kustannustietoisten mainostajien suosimaa kohderyhmäkauppaa merkittävästi kalliimmalla kiinteällä ostotavalla. Listahinnankorotusten päälle MTV3 nostaa tuntuvasti varsinkin Helsingin alueen alueellisen mainosajan hintaa ja rajoittaa aluemainostajan spottipituuden max 30 sekuntiin.
MTV3 jättää nuorison Subtv:lle
MTV3 massamedioituu ja ohjaa asiakkaitaan Subtv:lle poistamalla omasta myyntivalikostaan suositut ostokohderyhmät 15–34 v sekä naiset/miehet 25–44 v. Viimeksi mainitut vastaavasti lisätään Subtv:n myyntivalikkoon. Käytännössä tämä tarkoittaa MTV3:n kontaktitakuiden tuloutumista yhä vanhemmissa ja laajemmissa ikäryhmissä, nuorisokohderyhmissä MTV3 ei myönnä täsmätakuita enää lainkaan. Näitä kohderyhmiä tavoittelevat mainostajat voivatkin varautua ikäviin yllätyksiin kanavakohtaisissa hintainflaatiolaskelmissa.
Todellinen hinnankorotus vuodelle 2008 riippuu monesta tekijästä, muun muassa kohderyhmistä, ostotavoista ja kampanjoiden ajoituksesta. Dagmar laskee inflaation aina asiakaskohtaisesti – kysy tv-suunnittelijaltasi mitä myyntiehtojen muutokset tarkoittavat juuri sinulle!