Dagmar

Alle 12-vuotiaille suunnatun markkinointiviestinnän suunnitteluun on jopa perustettu oma yritys, Kids Factory. Yrityksen toiminnasta 80 % on sisällöntuotantoa, sen lisäksi yhtiö myy mediatilaa Egmontin kustantamiin lastenlehtiin, SoneraPlazan DisneyBlast-osioon (vain Soneran laajakaista-asiakkaille) ja Virtahepo.netiin sekä Lasten Suureen Lelukirjaan.

Kids Factory kustantaa Osuuspankkiryhmän Hippo-lehteä ja Sokos-Hotellien Onni Oravaa ja tuottaa kolme kertaa vuodessa Kids Review -katsauksen.

Egmontilla on laajin lastenlehtien valikoima Suomessa. Suuremman joukon tavoittamiseen tarvitaan kuitenkin useamman lehden yhdistelmää, sillä yksittäisten lehtien painokset/levikit jäävät alle 16 000 kappaleen.

Jo kolmivuotiaat tarttuvat innolla Muumiin, seuraavat Puuha-Peten touhuja ja ihastelevat Bamsea, Maailman Vahvinta Nallea.

Esikouluiässä ja ala-asteella tytöt kiinnostuvat Barbiesta, Tehotytöistä, Sistersistä, Hevoshullusta ja Girls-lehdestä.

Samanikäiset pojat irvistelevät moisille lehdille, sillä heidän kaipaamaansa äksöniä tarjoavat Mustanaamio, Hämähäkkimies, X-men, Digimon ja DareEvil/Mega. Iän myötä käteen tarttuvat myös Ryhmä-X, Transformers, Witchblade, Myrkky, Mad ja Mega.

Ehkä laajin ikähaitari on Karvisen lukijakunnassa; laiskan ja pahanilkisen katin edesottamuksille jaksavat nauraa ainakin 7-18-vuotiaat.

Egmontin lehtiä painetaan eri maissa, joten aineistoajat ovat tavallista pidemmät. Monet lehdet varaavat oikeuden kieltää ei-halutut mainokset, esimerkiksi sarjakuvatyyppisiä hahmoja sisältäviä mainoksia ei aina kelpuuteta sarjakuvalehtiin eikä Bamse-lehteen haluta ”kilpailevia” nalletuotteita.

Egmontin lehdistä voi teettää eripainoksia jaettavaksi esimerkiksi kylkiäisinä. Mutta vain niistä lehdistä, jotka eivät ole enää irtonumeromyynnissä.

Lasten Suuren Lelukirjan jakelu alkaa tänä vuonna loka-marraskuussa. Kirja ilmestyy kaikissa Pohjoismaissa Brion, Mattelin ja Legon kustantamana, ja 25 000 – 35 000 ?:n panostuksella saa ilmoituksen kaikkiin painoksiin.

Yhtyneitten Kuvalehtien lastenlehdet ovat useimmille tuttuja. Suurin niistä on Koululainen, jonka levikki (44 634) on vahvassa nousussa. Koululaisen kohderyhmänä ovat 7-12-vuotiaat. Lehdestä on myös verkkoversio, KoululaiNet

Varsinaisia sarjakuvalehtiä on vain Tom & Jerry, joiden vauhdikas vipellys vetoaa erityisesti pieniin poikiin.

Muut Yhtyneitten Kuvalehtien lasten- ja nuortenlehdet keskittyvät eläimiin. Pienimmille, 2-7-vuotiaille, on tarjolla ranskalaista alkuperää oleva Leppis. Vähän vanhempien tyttöjen mielestä Villivarsa on iii-haa-na. Ja rapian 35 000 levikin saavuttanut Lemmikki on kaikkien eläinystävien suosikki.

Yhtyneet on kehittänyt lastenlehtien ympärille kolme erilaista ilmoituspakettia: Snadi, Skidi ja Stydi. Alennukset ovat 25-40 %.

Sanoma Magazinesin tunnetuin ”lastenlehti”, Aku Ankka, jyrää omassa luokassaan. Ankkalinnan äänenkannattajan levikki on lähes 300 000 ja sen lukijoista kolmannes on 3-11-vuotiaita.

Nalle Puh ja Roope Setä pääsevät kumpikin yli 50 000 kappaleen levikkeihin. Pikku prinsessoille mallia antava Prinsessa-lehti jää vajaaseen 30 000:een.

Lasten Omalla Kirjakerholla on 55 000 jäsentä. Kohderyhmänä ovat 0-6-vuotiaat lapset ja heidän perheensä. Merkurius on puolestaan tietokerhon jäsenlehti, jota jaetaan 6-13-vuotiaille pojille. Omat verkkosivut ovat osoitteessa Merkurius.net.

Sanoma Magazines tarjoaa Sarjakuva Plus -paketin, jolla voi saada 15 %:n alennusedun.

Muita lastenlehtiä ovat mm. hengelliset lehdet Jees, Jiipee ja Lastenmaa. Samoin 4H-liiton jäsenlehti, 4H-Pilke, jonka kohderyhmänä ovat 7-28-vuotiaat.

Koululaisen opasta painetaan 60 000 kpl ja sen kohderyhmänä ovat ala-asteen viidennen luokan oppilat.

Mutta onpa lapsille kehitetty myös oma ilmaisjakelulehti. Muun muassa Muumimaailma ja eteläsuomalaiset matkatoimistot jakavat 200 000 Muumien Maailma -lehteä ilmaiseksi lapsiperheille, joissa on 2-11-vuotiaita ipanoita.

Aiemmin mainittujen verkkopalvelujen lisäksi lapsille suunnattuja nettisivustoja ovat mm. Disney.fi, MTV3 Internet -lapset, Lasten Jippii, Virtahepo.net ja Habbohotel.fi.

Lapsille voi viestiä myös television kautta. Nelonen lähettää piirrettyjä maanantaista perjantaihin klo 7-8 ja lauantaisin klo 7-7.30. MTV3 viettää lastenaamuja lauantaisin klo 8.30-10.30 ja sunnuntaisin klo 9-10. Viikonloppuiltapäivisin lähetetään perhe-elokuvia.

Lastenohjelmia ei saa katkoa mainoksilla, vaan spotit on esitettävä ohjelmien välissä. Muitakin hyviä rajoituksia on, kuten että Pokemonia ei saa mainostaa Pokemon-ohjelman yhteydessä, jotta lapset erottavat ohjelmat ja mainokset toisistaan.

Suurimmilla kaupallisilla radioasemilla ei ole tarjontaa lapsille, mutta pienemmillä paikallisilla kanavilla on lastentunti-typpisiä ohjelmia.

RMB myy elokuvateattereihin lasten elokuvapakettia, johon mahtuu korkeintaan 3 minuuttia kelluvaa mainontaa pidemmällä aikavälillä.

Viranomaiset, samoin kuin lasten vanhemmat, suhtautuvat alle 12-vuotiaisiin kohdistuvaan markkinointiin erittäin kriittisesti. Niinpä alan säädöksiin ja direktiiveihin on syytä perehtyä tarkasti. Erityisen tärkeää on, että lapset ymmärtävät viestin mainokseksi, eikä heitä lähestytä ilman vanhempien lupaa.