Dagmar

Valkokankaan tarina on yhä useammin Made in Finland (26.8.2004)

Finnkinon teattereissa vietetään tänään SuperPäivää: leffalippu mihin tahansa näytökseen maksaa vain 5 euroa. SuperPäivän ennakkonäytöksissä nähdään Kari Hotakaisen romaaniin pohjautuva Juoksuhaudantie. Sen varsinainen ensi-ilta on 27.8. Tuleva syksy vyöryttää valkokankaalle peräti 8 kotimaista ensi-iltaa sekä ruotsalais-suomalais-tanskalaisen yhteistuotannon. Ja kaiken päälle Rennyn Manaajan.

Vares ja Potter vetävät

Elokuvamainonnan alkuvuosi sujui lievän matalapaineen merkeissä. Kesäkuu näytti jo varsin valoisalta, ja heinä-elokuulle povataan positiivista kasvua. Heinäkuun lopulla lanseerattu Vares-elokuva keräsi reilussa kahdessa viikossa lähes 100 000 katsojaa. Elokuun alussa ensi-iltaan saapunut Harry Potter ja Azkabanin vankila pääsi samaan lukuun viidessä päivässä.

Tulevan leffasyksyn anti vaikuttaa kiinnostavalta, joten vuoden loppuun mennessä elokuvissakäyntejä uskotaan kertyvän saman verran kuin viime vuonna eli 7,7 miljoonaa.

Leffasyksy täyttyy kotimaisista ensi-illoista, joita on peräti 8 kappaletta sekä lisäksi yksi yhteistuotanto. Lapsiperheille on myös hyvin tarjontaa; 7 animaatiota ja 4 muuta elokuvaa. Suuria menestyjiä on vaikea ennustaa, sillä monet leffoista saavat maailmanensi-iltansa myöhemmin syksyllä. Etukäteen tiedossa olevia jättimenestyjiä, kuten Taru Sormusten Herrasta, ei nyt ole näköpiirissä.

Kotirintamamies Juoksuhaudantiellä

Huomenna nähdään tuottaja Jerry Bruckheimerin King Arthur sekä Kissa Karvisen elokuvaversio nimeltään Garfield. Samalle päivälle osuu myös kotimainen koko perheen elokuva Ystäväni Henry. Auli Mantilan ohjaama elokuva kertoo 12-vuotiaasta Elsistä ja hänen ystävästään Henrystä, jonka ainoastaan Elsi on nähnyt.

Viikon kuluttua saa ensi-iltansa Kari Hotakaisen Finlandia-palkittuun kirjaan perustuva elokuva Juoksuhaudantie. Veikko Aaltosen ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään aviopari Tiina Lymi ja Eero Aho.

Syyskuun 2. päivä Suomeen rantautuu Shrek 2, joka on lyönyt maailmalla animaatioelokuvien ennätyksiä ja ollut kesällä mm. USA:n katsotuimpia elokuvia Hämähäkkimiehen ohella. Suomalaisen äänen Shrekille antaa Samuli Edelmann. Ensi-illassa on tuolloin myös Pekka Lehdon ohjaama V.O.I.T.K.A Metsän veljet. Elokuva kertoo virolaisista Voitkan veljeksistä, jotka vuonna 1986 pakenivat puna-armeijan kutsua metsään ja viettivät siellä seuraavat 14 vuotta. Pääosissa ovat veljekset itse.

Miten Uuno pärjää tosi-tv:ssä?

Uuno palaa vielä kerran teattereihin 10.9. elokuvassa UUNO TURHAPURO "THIS IS MY LIFE". Uuno soluttautuu vanhukseksi maskeerattuna rikkaille tarkoitettuun vanhainkotiin. Talonmieheksi palkkautunut Sörselsson ilmoittaa Uunon This is my life -ohjelmaan, jossa kilpailijat kertovat elämänkertaansa. Katsojat äänestävät heidät ilta illan jälkeen joko jatkoon tai ulos ohjelmasta. Viimeksi Uuno nähtiin isolla kankaalla 1998, jolloin Pissnessmies keräsi vajaat 74 000 katsojaa.

Kotimaisten ensi-iltojen putki saa jatkoa 17.9. Lapsia ja aikuisia -leffassa. Lapsettomuusklinikan psykologi Venla ryhtyy hankkimaan perheenlisäystä salaa omalta mieheltään. Pääosissa Minna Haapkylä, Minttu Mustakallio, Kari-Pekka Toivonen ja Tommi Eronen. Ohjaajana esikoispitkänsä tehnyt Aleksi Salmenperä.

24. syyskuuta nähdään Disneyn uusin animaatio/musiikkikomedia Lehmäjengi, joka floppasi sekä arvosteluissa että lipputuloissa USA:ssa. Samana päivänä ensi-illan saa Isaac Asimovin klassiseen novellikokoelmaan perustuva toimintatrilleri I, Robot, pääosassa Will Smith.

Medusan verkko saa jatkoa lokakuun 1. päivä, nyt on vuorossa Ludlumin kirjaan perustuva Medusan isku. Pääosassa jälleen Matt Damon.

Populäärimusiikkia ja improvisaatiota

Lokakuun 8. päivä nähdään ruotsalais-suomalais-tanskalainen yhteistuotanto Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä. Elokuva perustuu Mikael Niemen menestysteokseen. Suomalaisnäyttelijöistä mukana ovat muun muassa Kati Outinen, Jarmo Mäkinen, Martti Suosalo, Jussi Lampi ja Oona Kamu.

Kuun puolivälissä ensi-iltaan tulee Stella Polaris -improvisaatioryhmän Kukkia ja sidontaa. Elokuva kertoo pikkukaupungin makkaratehtaasta sekä sen johtajasta ja työntekijöistä. Samana päivänä avaa myös Tom Cruisen uusin toimintatrilleri Collateral.

Romantiikan nälkäiset saavat jatkoa Rakkautta ennen aamua -elokuvalle, kun Ethan Hawke ja Julie Delpy tapaavat 9 vuoden jälkeen, tällä kertaa Pariisissa. Kuun loppu on yhtä juhlaa erikoistehosteiden ystäville, kun Alien vs. Predator saa ensi-iltansa. Ja Renny Harlinilta tulee Manaaja 4:1.

Pixarin uusin animaatio Ihmeperhe saa ensi-iltansa 12.11. Entinen supersankari, nyttemmin perheen isä Bob Paar alkaa tuntea jälleen poltetta sankaritekojen pariin.

Oliver Stonelta tulee jälleen suurelokuva, tällä kertaa suurmies Aleksanteri Suuresta. Pääosassa Aleksanterina nähdään Colin Farrell ja muissa rooleissa Jared Leto, Anthony Hopkins, Val Kilmer ja Angelina Jolie. Ensi-iltapäivä on 19.11.

Leppilampi ja Nousiainen valloittavat

Joulukuun kolmantena on vuorossa taas kotimainen ensi-ilta, Pekka Mandartin Keisarikunta, joka kertoo tarinan satamakaupungin värikkäästä elämästä 1950-luvun Suomessa. Elokuvan nuoret toteuttavat unelmiaan, perustavat bändin ja valloittavat merimiesten ja kotkalaisten sielut. Bändiä perustavat mm. Mikot Leppilampi ja Nousiainen. Samaisena päivänä palaa Renée Zellweger Bridget Jonesin hahmossa. Mukana edelleen Colin Firth ja Hugh Grant.

Jouluanimaatioita tulee tänä vuonna kaksi. Robert Zemeckisin ohjaama Napapiirin pikajuna (työnimi) kertoo pojasta, joka ei usko joulupukkiin ja matkustaa kuvitteellisella junalla Pohjoisnavalle. Dreamworksin Hain tarinassa pienen kalan suuri valhe paljastuu. Mukana haimafiaa, valkohaita, keisarikala ja mustekaloja.

Ocean’s Eleven saa jatkoa, kun joukko kasvaa yhdellä Ocean’s Twelveksi 17.12. Mukana edelleen mm. Clooney, Roberts, Garcia ja Damon.

Vuoden viimeinen kotimainen ensi-ilta on lasten/koko perheen elokuva Pelikaanimies, joka pohjautuu Leena Krohnin samannimiseen lasten kirjaan.

Uusia filmejä tulee syksyn aikana myös Pedro Almodóvarilta ja Steven Spielbergiltä. Lokakuussa Denzel Washington nähdään toimintaohjaaja Tony Scottin leffassa Koston liekki. Washington on pääosassa myös Jonathan Demmen Mantsurian kandidaatti -filmatisoinnissa yhdessä Meryl Streepin kanssa.

Ja kun uusi vuosi koittaa, täyttyy elokuvataivas taas uusista tähdistä.