Tomi Harma

Mikä tuotteen tai palvelun lupaus saa asiakkaat ostamaan tiukkoinakin aikoina? Kannattaako viestinnän kärjeksi nostaa ekologisuus, turvallisuus, itsensä tai läheisten hemmottelu, järkevä hinta/laatusuhde tai rapsakka alennus? Entä millainen kaupanpäällinen saa kivijalkakauppiaan ovipumpun laulamaan tai verkkokaupan ostoskorit täyttymään?

Härmän mukaan valintapäätöstä ei tarvitse tehdä summamutikassa.

– Yksinkertaisimmillaan vaihtoehtoisia aktivointiviestejä voidaan testata kysymällä suoraan kohderyhmältä, mikä aktivoi ostopaikkaan parhaiten. Olipa kyseessä nettiostajan etu, kaupanpäällinen tai alennushinta, kuluttajien kiinnostus erilaisiin aktivointeihin on parasta kysyä suoraan heiltä itseltään.

Saat nopeasti tuloksia

Dagmarin tarjoama tutkimus testaa määritellyt tarjousviestit tai tuotteen keskeiset ominaisuudet ja asettaa ne paremmuusjärjestykseen. Samalla mainostaja saa suosituksen, mitä viestiä mainonnassa kannattaa tuoda esiin.

Tutkimuksen tekeminen onnistuu nopeasti: kysely toteutetaan internetissä 100 vastaajalla kohderyhmästä. Mainostaja voi määritellä viisi vaihtoehtoista viestiä, jotka testataan. Vastaajat arvioivat jokaisen viestin paremmuutta ja ostokiinnostuksen heräämistä.

Tutkimuksen ja analyysin tekeminen kestään noin 2–3 viikkoa, ja mukaan pääsee jo alle 2 000 eurolla.

Optimoi viestiyhdistelmä ja tarjoushinta

Yhden selkeän kärjen lisäksi voidaan analysoida myös sitä tukevien viestien paremmuutta:

– Yhdistämällä erilaisia aktivoivia viestejä toisiinsa varmistetaan, että puhutellaan tuotteen erilaisia ostajaryhmiä tehokkaasti, toteaa Härmä. –Tällöin tutkimuksessa käytetään kehittynyttä conjoint-tutkimusmenetelmää, joka ottaa huomioon myös brändin ja erilaisten ostopäätökseen vaikuttavien markkinointiviestien yhdistelmän.

Tutkimusmenetelmässä kuluttaja asetetaan simuloituihin valintatilanteisiin, joihin yhdistetään brändi sekä 2-3 erilaista mainosviestiä ja optimoidaan näiden avulla paras mahdollinen yhdistelmä.

– Tutkimukseen on mahdollista lisätä myös hintajoustoanalyysi, jonka avulla voidaan määritellä katteen muodostumisen kannalta optimaalinen tarjoushinta.

Koko paketin toteutus kestää noin kuukauden.

Kysy lisää omalta yhteyshenkilöltäsi, Tero Tiaiselta tero.tiainen(at)dagmar.fi tai Tomi Härmältä tomi.harma(at)dagmar.fi