Muuttuvat elämänvaiheet ovat tyypillisesti tilanteita, joissa myös tiedontarve korostuu. Hyvä esimerkki on lasten syntymä; vanhemmuuteen kasvetaan ja tuolla matkalla tarvitaan neuvoja ja tukea.
Ensimmäisiä toimivia aikakauslehtien nettisaitteja olivatkin kaksplus.fi ja vauva.fi. Ne ovat edelleen viikkokävijämäärien mukaan aikakauslehtien verkkolehtien kärjessä. Pikkuvauvojen äideillä on ikiaikaisia elämää suurempia kysymyksiä, ja vertaistuki on silloin tärkeää. Uusien vauvojen myötä kävijämäärät pysyvät korkeina ja äitien keskustelu verkossa on vilkasta.
Parhaimmillaan verkkolehti täydentää printtilehteä tarjoten aktiivisen keskustelufoorumin – usein printissä alustetuista aiheista. Ja myös toisinpäin, keskustelufoorumeilta saadaan lukijoita kiinnostavaa ja osin heidän tuottamaansakin sisältöä printtilehtiin.
Ajauduitko vai ohjauduitko verkkolehteen?
Internetissä yhä uudet, valtavat tietomäärät ovat yhden napinpainalluksen takana. Moni luulee ajautuvansa vahingossa uusille kiinnostaville sivustoille, vaikka yhä useammin kyse on taitavasti rakennetusta ohjauksesta.
Kun kuluttaja googlettaa vaikkapa reseptejä, hän saattaa päätyä elintarviketuottajien kotisivuille, kotikokki.nettiin tai jonkin naistenlehden verkkosivuille. Lisävaihtoehtoina suosittujen ruokabloggareiden sivut tai googlehauissa korkealle nousevat yksittäiset keskustelut esimerkiksi suomi24.fi:ssä.
Sama ilmiö on havaittavissa monessa muussakin yhteydessä, esimerkiksi sisustamisessa ja puutarhanhoidossa. Tietoa löytyy niin medioiden, maahantuojien kuin sosiaalisten yhteisöjen taholta. Ohjaajan taitavuudesta riippuu kenen sivuille päätyy vuolain kävijävirta.
Naisille suunnattujen verkkolehtien eri lukijoiden viikoittaiset määrät eivät päätä huimaa, kun niitä verrataan vaikkapa iltapäivälehtien viikkokävijämääriin, jotka huitelevat yli kahdessa miljoonassa. Vauvasaittien ja meidänperhe.fi:n jälkeen seuraavaksi isoin selkeästi naisille suunnattu verkkolehti, kotiliesi.fi, yltää parhaimmillaan yli 100 000 eri viikkokävijään. Sinällään huomion arvoinen seikka, koska Kotilieden printtilehden lukijat eivät ole ihan nuoria tyttösiä, eikä sisältönä ole massoja puhuttelevat juorut. Kotiliesi.fi siis nousee hyvin esiin myös googlehauissa ja saa sitä kautta lukijoita, jotka eivät välttämättä tartu printtilehteen.
Uutta tai vanhaa, kunhan sisältö palvelee ajan tarpeita
Oman lempilehden osalta tietää tarkkaan mitä kyseinen lehti tarjoaa. Siellä ovat ne mieleisimmät kolumnit ja aiheet, joiden vuoksi lehteen on mukava paneutua oikein ajan kanssa. Uusien lehtien haasteena onkin lunastaa lupaus kohderyhmälle ennen kuin lehdestä tulee tuttu. Tuoreimpana yrittäjänä aikuisille naisille suunnattu Iiris, joka tavoittelee lukijoiden suosiota näyttävällä lehtilanseerauksella.
Ketterät lehtitalot pystyvät vastaamaan myös ajassa tapahtuviin merkittäviin ilmiöihin, kuten karppaamisen kohdalla huomattiin. Erilaiset lehtien teemanumerot ovat myös arkipäivää, kuten Me Naiset Sport, Ilona Puutarha ja Ilta-Sanomat Piha näin keväällä.
Vahvaa ohjausta ja lisäarvoa lukijoille
Verkkolehden tulee tarjota jotain selkeätä lisäarvoa printtilehdelle, jotta lukijaksi sitoutuisi. Esimerkiksi henkilöhaastatteluja sekä ruoka- tai sisustusjuttuja voisi syventää vaikka videomateriaalilla. Myös lehden sisältöön sopivat blogit, kuten olivia.fi:ssä, tuovat lisäarvoa lukijalle. Mahdollisuus vaikuttaa lehden sisältöön voi aktivoida lukijaa ja antaa tekijöille tärkeätä palautetta.
Verkkolehteen pitää myös osata mennä; ilman vahvaa ohjausta näin ei tapahdu. Printtilehden ohjauksen lisäksi sosiaaliset yhteisöt muodostavat kanavan, jota ei ole vielä kovin paljon hyödynnetty, vaikka varttuneempiakin naisia on Facebookissakin jo satoja tuhansia.
Suomessa on valtavasti laadukkaita naistenlehtiä. Parhaimmillaan hyvä verkkolehti sitouttaa printtilehden lukijoita ja tuo sivustoille uusia tuttavia, jotka eivät tilaa paperilehteä. Parhaimmillaan verkkolehti tulee myös avuksi kovassa levikki- ja lukijamäärätaistelussa.
Suurimmat kodin- ja naistenlehtien printtilehdet
Printtilehden Verkkolehden
lukijoita eri kävijöitä*
(000) (000)
Kodin Kuvalehti 554 18
Kotiliesi 440 65
Avotakka 432 3
Me Naiset 415 26
ViherPiha 387 4
Suurimmat kodin- ja naistenlehtien verkkolehdet
Verkkolehden Printtilehden
eri kävijöitä* lukijoita
(000) (000)
Kaksplus.fi 329 124
Vauva.fi 268 145
Kotiliesi.fi 65 440
Olivialehti.fi 48 135
Demi.fi 44 185
* Eri kävijämäärät vkolla 15/2012
Lähteet: KMT Lukija 2011, TNS Metrix, TNS Gallup