Dagmar

"Verkkolehtiä luetaan satunnaisesti" (30.5.2002)

Tarua vai totta -sarjassamme selvitimme tällä kertaa verkkolehtien lukemista. Kaikista Internetin käyttäjistä 9 % käy vähintään kaksi kertaa viikossa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien verkkosivuilla ja 8 % Iltalehden verkkosivuilla. Tämä tarkoittaa noin 100 000 eri kävijää. Samat verkkolehdet ovat kärjessä, kun katsotaan kuinka moni käy sivuilla vähintään kerran kuukaudessa tai kerran viikossa.

Ylemmistä toimihenkilöistä tai johtavassa asemassa olevista, jotka käyttävät Internetiä, 11 % käy Helsingin Sanomain, 10 % Iltalehden ja 9 % Ilta-Sanomien sivuilla vähintään kaksi kertaa viikossa. Kerran kuukaudessa kävijöitä tässä kohderyhmässä HS:llä on jo 34 %, IS:llä 28 % ja IL:llä 26 %.

Kohderyhmässä 15-24-vuotiaat miehet, jotka käyttävät Internetiä, ykköspaikan vähintään kaksi kertaa viikossa kävijöiden sarjassa vie Mikrobitti 26 prosentilla. Takana tulevat Helsingin Sanomat 10 prosentilla ja Ilta-Sanomat 7 prosentilla. Tästä kohderyhmästä käy vähintään kerran kuukaudessa Mikrobitin sivuilla 46 % ja Helsingin Sanomain sivuilla 26 %. Kolmanneksi nousee 23 prosentilla Keltainen Pörssi, joka on ollut pistesijoilla myös kahdessa edellisessä kohderyhmässä.

Kun näitä tietoja verrataan printtilehtien peittoprosentteihin, voidaan todeta, että samat lehdet ovat suosittuja niin verkko- kuin printtiversioina. Mikrobittiä lukuun ottamatta suosituimmat verkkolehdet ovat sanomalehtien verkkoversioita. Ne aikakauslehdet, joita nämä kohderyhmät lukevat, eivät pärjää yhtä hyvin verkkoversioina.

Otsikon väittämä ei siis pidä paikkaansa. Kyllä verkkolehtien sivuilla käydään – ja myös säännöllisesti.

Lähteet:
Dagmar Analysointi
Web Site Index 2001/ NMP
KMT2001/ NMP