Dagmar

Verkkomainonnan trendejä tutkittiin Microsoftin verkkosivuston msn.fi:n Crossmedia-seminaarissa. Paperjamin toimitusjohtajan, Rami Ahosen, mukaan suunnittelijoiden luoville kyvyille asetetaan paineita niin kyynistyvien surffaajien kuin harppauksin etenevien tekniikoiden puolesta. Uudet toteutustekniikat tarjoavat uusia mahdollisuuksia, mutta edellyttävät taitoa saada viesti perille entistä terävämpänä.

Tuttu vaatimus nettikäyttäjän yllättämisestä ja viihdyttämisestä nettimainonnalla ei muutu. Määrätietoisen surffaajan mielenkiinnon heräämisen kynnys nousee koko ajan. Audi onnistui saamaan verkkokansan rallivaihteen päälle ikään kuin kattonsa kautta ympäri pyörähtävällä mainoksellaan.

Mainosten on oltava entistä vuorovaikutteisempia – kun käyttäjä saadaan tekemään ja osallistumaan, hän myös muistaa paremmin. Aktivoimalla vedotaan lisäksi verkkoyleisön tunteisiin. Greenpeacen kutistuva mainos osasi havainnollistaa sanomansa viruspelkoisen tietokoneenkäyttäjän veret seisauttavalla tavalla.

– Verkkomainonnallakin pystytään nykyään kertomaan vahvoja, tunteisiin vetoavia viestejä. Televisiospottien tapaan tehdyt mainokset äänenkäyttöineen mahdollistavat tämän, muistuttaa Rami Ahonen.

– Vanhatkin mainosmuodot saavat tunteita pintaan, kun luova ratkaisu toimii. Tämän todistaa ajatuksia herättävä American Cancer Societyn banneri, jossa noudattamalla komentoa ja klikkailemalla rintaa ympäriinsä muistutetaan säännöllisen rintatutkimuksen merkityksestä rintasyövän ehkäisemiseksi. Nettimainoksessa yksinkertaisesti havainnollistettu toimenpide pelastaisi yli 40 000 amerikkalaisnaisen hengen vuosittain.

Verkkomedioiden on jatkossa oltava joustavampia ja innovatiivisempia tarjoamiensa mainosmuotojen suhteen. Mediat ovatkin aktivoituneet kehittämään alaa. Nestlén suklaamainos peittoaa kokonaisen sivun, kun siirtää kursorin mainoksen päälle klikkaamatta.

– Internet-mainonta on menossa yhä enemmän mediatasoiseksi, mikä mainostajalle tarkoittaa yhä yksilöllisemmiksi räätälöityjä mainoksia eri verkkosivuilla, toteaa Ahonen kehityksen suunnasta.

Oman mainosversion luominen kunkin verkkomedian ehdoilla edellyttää mainostajalta verkkomainonnan investointien lisäämistä sekä suunnittelutyön että mediahinnan osalta. Lisäksi mediakohtaiset mainokset pidentävät kampanjoiden suunnitteluaikoja. Parhaimmillaan yksilöllinen mainonta auttaa ankkuroimaan verkon saumattomammin muuhun mainontaan ja antaa sille selkeän roolin mediamixissä.

Mainostajat taistelevat surffaajan huomiosta yhä ankarammin. Vaikutuksen tekemiseen ja kiinnostuksen herättämiseen on aikaa vain silmänräpäys. Snickersin viesti pysäyttää varmasti saitilla kävijän, sillä sen aktivoituessa ei voi tehdä muuta kuin nauttia mainospalasta.

Toinen juttu on, kuinka suuri poru tällaisista televisiomainonnan tavoin median seuraamisen katkaisevista ja toimintaa estävistä tai hidastavista verkkomainoksista syntyy. Nettikäyttäjien vastarintaliikkeitä on odotettavissa.

Lähde: Paperjam Rami Ahonen: Verkkomainonnan uusi ilme, msn.fi Crossmedia 14.3.2003