Heräsin aamulla ja katsoin tuttuun tapaan reilun vartin verran Huomenta Suomea – juuri sopivan aikaa altistuakseni yhdelle mainoskatkolle. Töissä siirryin NRJ:n nettisivuille kuuntelemaan aamupoikia. Interstitiaali hyppäsi keskelle ruutua tiedottaen kaupallista viestiä, minkä jälkeen nettiradion preroll iskostui verkkokalvoilleni. Iltapäivällä hyppäsin taksiin, jossa etupenkkien niskatukiin kiinnitetyt videonäytöt piristivät mainoksineen matkaani kohti lentokenttää. Päästyäni kentälle hiljeni hetkeksi. Oliko tämä jo tässä? Ei suinkaan. Ennen lähtöä lentokoneen näytöille pyörähtivät spotit, jotka vielä toistettiin keskellä lentoa.
Edellä kertomani esimerkki kuvaa yhtä keskiviikkopäivääni, jonka aikana liikkuva kuva tavoitti minut viidellä eri tavalla – hyödyntäen neljää eri alustaa. Vaikuttavaa.
Fakta on, että yhä suurempi osa kohtaamastamme mainonnasta on liikkuvaa kuvaa. Siihen törmää joka paikassa, olipa kyseessä televisio, elokuvateatteri, wc, lentokone, raitiovaunu, videobanneri tai Hartwall Areenan jumboscreeni. Kuitenkin vain murto-osa mainostajista hyödyntää tuottamaansa liikkuvaa kuvaa tehokkaasti läpi eri alustojen tavoittaen kohderyhmänsä pitkin päivää ja viikkoa.
Eri alustojen haltuunotto ei kuitenkaan vielä tee autuaaksi. Se on vasta kaiken alku. Sen lisäksi, että ymmärrämme millä eri liikkuvan kuvan alustoilla tavoitamme kohderyhmämme arjen ja viikonlopun tohinoissa, täytyy meidän myös yrittää ymmärtää mitä kuluttajien mielissä pyörii näissä eri kohtaamispisteissä – ja räätälöidä viestiä sen mukaiseksi. Asiayhteyteen sidottu viesti tuntuu paljon luontevammalta.
Miten videostrategiaa sitten toteutetaan?
1. RIITTÄVÄN AJOISSA
Videostrategian käyttöönotto on päätös, joka täytyy tehdä heti kun liikkuvan kuvan tuotanto näkyy horisontissa. Kolmikantayhteistyö asiakkaan, mainostoimiston ja mediatoimiston välillä korostuu, jotta relevantit alustat ja niihin soveltuvat formaatit saadaan alusta asti agendalle.
2. MEDIASTRATEGIAAN TUKEUTUEN
Eri kohtaamispisteiden rooli ja merkitys osana videostrategiaa täytyy olla selkeä. Miksi jokin tietty alusta on otettu mukaan ja mitä sillä halutaan saada aikaiseksi? Miten videota kannattaa räätälöidä, jotta se istuu parhaiten juuri kyseiseen ympäristöön?
3. OIVALTAVASTI JAKSOTTAEN, TUOTANNON ELINKAARTA PIDENTÄEN
Liikkuvan kuvan näyttäminen eri alustoissa tulisi jaksottaa niin, että olemme näkyvillä oikea-aikaisesti kuluttajan arkirytmeihin nojautuen. Näin kasvatamme tuotannon elinkaarta ja saamme sijoitukselle parhaimman vastineen. On hyvä muistaa, että kyllästymme usein omiin mainoksiimme paljon ennen kuin katsojat.
Jos on vanhanaikaista puhua digitaalisesta mediasta kaiken median lähestyessä digitaalisuutta, on yhtälailla vanhanaikaista puhua tv-spoteista. Puhutaan mieluummin liikkuvasta kuvasta ja astutaan videostrategian maailmaan!