Dagmar

Viidakkorumpu osaksi mediapalettia (20.9.2001)

"Tavaroilla ja informaatiolla kyllästetyssä maailmassa viesti, joka on saatu perille niin, että se tuntuu annetulta eikä tyrkytetyltä – viesti, jota vastaanottaja ei edes tajua viestiksi, vaan kokee saavansa juuri sitä, mitä haluaa – menee perille." Taideteollisen korkeakoulun mediakeskus Lumen johtaja Jarmo "Elukka" Eskelinen oli yksi Mainonta2002-päivän puhujista.

Mainostajien Liiton 13.9. järjestämään Mainonta2002-seminaariin osallistui lähes 500 alan ammattilaista.

Yksi päivän puhujista oli huhtikuussa mediakeskus Lumen johtajaksi siirtynyt Jarmo "Elukka" Eskelinen, jonka nimestä tulee mieleen Muppet Shown raivoisan rumpalin lisäksi myös monet pääkaupunkiseudulla järjestetyt tapahtumat.

Eskelisen mukaan massamarkkinoinnin rinnalle on nousemassa populaarikulttuurin maailmasta menetelmänsä ammentava yksilöllisempi ja hienovaraisempi tapa markkinoida. Tapa, joka hyödyntää jokaisen ihmisen halua samaistua ja kuulua joukkoon, olla vip.

Markkinoinnin ei pidä tuntua markkinoinnilta. Esimerkkinä Eskelinen käyttää 3000 teknomusiikin ystävää ja harrastajaa vuosittain Kaapelitehtaalle kokoavaa Labyrinth-tapahtumaa, jota ei ole koskaan mainostettu perinteisissä medioissa.
Jokainen tilaisuuteen saapuva uskoo saaneensa sinne kutsun "vaivihkaa", vaikka tapahtuma toimii puhtaasti kaupallisin perustein ja siitä jaetaan tietoa kymmenille tuhansille ihmisille.

Verkkoviestinnän lisäksi tapahtumaa markkinoidaan tekstiviestien ja lentolehtisten avulla. Lentolehtisten toimivuus riippuu siitä, missä niitä jaetaan, ketkä niitä jakavat ja kenen muun nähdään niitä saavan. Vastaanottajan täytyy kokea, että hänelle ei markkinoida tilaisuutta, vaan että juuri hänet on kutsuttu tilaisuuteen!

Viestin täytyy tarjota todellista etua saajilleen. Tietoa tai tuotteita, joita ei muilla ole. Tai pääsyä tilaisuuteen, johon muut eivät pääse. Muussa tapauksessa viesti jää pelkäksi viestiksi, spammiksi, jota vihataan.

Internetin myötä yhteisöllisyydellä ei ole enää maantieteellisiä rajoja. Pian lähes jokaisella on mahdollisuus kuulua "maailmanlaajuisiin heimoihin". Samoin markkinointiviestiä voidaan entistä helpommin levittää globaalien yhteisöjen kautta.

Ei ole sattumaa, että tietyillä maailmantähdillä nähdään ensimmäisenä uusia elektronisia laitteita, muotivaatteita tai urheiluvälineitä. Ja pian sen jälkeen myös meidän kotoisemmilla "vaikuttajillamme".