Dagmar

Viime vuonna yli 10-vuotias suomalainen katsoi päivittäin televisiota keskimäärin 2 tuntia 51 minuuttia. Tämä keskiarvo pitää sisällään hyvin paljon vaihtelua sekä katselukuukauden että katsojan iän mukaan. Kuukausittainen katselumäärä vaihteli tammikuun 3 tunnista 29 minuutista heinäkuun 2 tuntiin 6 minuuttiin ja ikäryhmittäin 10-14-vuotiaiden tunti 40 minuutista yli 65-vuotiaiden 4 tuntiin 13 minuuttiin.

– Siinä missä huhti- ja lokakuu ovat kalenterissa lähimpänä vuosikeskiarvoa, on 45-49-vuotiaat se ikäryhmä, jonka katselu lähinnä muistuttaa koko väestöä, tiivistää Wessman.

Uusien ikääntyjien katseluun käyttämä aika on hyvin lähellä koko väestöä. Kanavista he katsovat hieman koko väestöä enemmän neljää pääkanavaa. Suuret ikäluokat viettävät television ääressä noin 10 % enemmän aikaa ja katselu painottuu jonkin verran koko väestöä enemmän Ylen kanaville. Seniorit ovat television heavy-kuluttajia ja heidän katselumääränsä oli syys-joulukuussa lähes puolitoistakertainen koko väestöön verrattuna.

– Seniorien katselusta Ylen kanavien osuus on selvästi koko väestöä suurempi, korostaa Wessman.

Koko väestön tv-katselusta noin yksi kolmasosa tapahtuu viikonloppuisin. Uusien ikääntyjien katselu painottuu jonkin verran enemmän viikonloppuun, kun taas senioreiden katselu jakautuu melko tasaisesti yli viikon. Tässä tarkastelutavassa koko väestöä lähimpänä ovat Suuret ikäluokat.

Eri kanavien tarjonta uppoaa ikäryhmiin eri tavalla ja ohjelmatyyppien sisällä yksittäiset suosikkiohjelmat vaihtelevat jonkin verran. Wessman tarkasteli ohjelmien katsojamäärien keskiarvoja kanavittain syys-joulukuussa 2002 sekä yksittäisten ohjelmien katsojamääriä ohjelmatyypeittäin tammikuussa 2003.

Ylen TV1:n tarjonnasta katselun kärkeen nousivat pitkälti samat ohjelmat – kymmenestä katsotuimmasta seitsemän ohjelmaa löytyi kaikkien ryhmien listalta. Merkittävimmät erot olivat Uusien ikääntyjien listalle mukaan päässyt Ulkolinja: 11. syyskuuta sekä Senioreiden Antiikkia, antiikkia.

Ylen TV2:n katsotuimmissa olikin sitten merkittäviä eroja – yksikään ohjelma ei mahtunut kaikkien kolmen ryhmän kymmenen katsotuimman joukkoon. Uusia ikääntyjiä kiinnosti mm. Silminnäkijä-sarjan jaksot ja jääkiekko kun Suuria ikäluokkia puhuttelivat Danny-show ja Kari Tapion Joulutarina. Eräs senioreiden suosikeista, jonka katsojista peräti kaksi kolmasosaa kuului tähän ryhmään, oli yltiöromanttinen kotimainen elokuva Katariina ja Munkkiniemen kreivi.

– Vaihtelu oli suurta myös MTV3-kanavan katsotuimmissa ohjelmissa, vertaa Wessman. – Vain kaksi ohjelmaa, BumtsiBum ja Hylätyt talot, autiot pihat, kuuluivat kaikkien ryhmien katsotuimpiin.

Senioreiden suosikkeja olivat mm. Riitta Väisänen (Kymppitonni) ja Hannu Karpo (Karpolla on asiaa), Suuria ikäluokkia puhutteli Jari Sillanpää ja Uudet ikääntyjät jännittivät miten James Bond selviää seikkailuistaan roistojen ja kauniiden naisten joukossa useamman elokuvan verran.

Nelosella kaikkia ryhmiä kiinnostivat elokuvat ja uutiset. Kymmenestä katsotuimmasta ohjelmasta kuusi löytyi kaikkien ryhmien listalta. Haluatko miljonääriksi kipusi sekä Suurten ikäluokkien että Senioreiden katsotuimpien joukkoon.

Kotimainen fiktio, viihde ja ulkomaiset sarjat kiinnostavat suomalaisia television katsojia, uutisten ja urheilun ohella. Kotimaisen fiktion viiden katsotuimman ohjelman lista ei kovinkaan merkittävästi vaihtele – kaikki tarkastelussa olleet ikäryhmät viihtyvät MTV3:n Maria Kallion, Salattujen elämien ja Uuno Turhapuron (armeijan leivissä) sekä Ylen TV1:n Kotikadun parissa. Uusien ikääntyjien listalle mukaan mahtui myös MTV3:n Sänky, kun taas Suuria ikäluokkia ja Senioreita puhuttelee Ylen TV1:n Venny.

Viihteen osalta viidessä katsotuimmassa ohjelmassa on enemmän eroja. Kaikkien suosikki on BumtsiBum. Uudet ikääntyjät ja Suuret ikäluokat nauttivat Kirsi Salon ilkeilystä ohjelmassa Heikoin lenkki, kun taas Seniorit mieluummin seuraavat Simo Frangenin nokkeluuksia ohjelmassa Maailman ympäri. Suuria ikäluokkia ja Senioreita yhdistävät Bonus, Kuutamolla ja Kymppitonni – Uudet ikääntyjät suosivat ennemmin Levyraatia, Soitinmenoja ja Itse Valtiaita.

Ulkomaisissa sarjoissa kaikkien ryhmien viiden katsotuimman joukkoon mahtuvat brittisarjat Pokka pitää ja Emmerdale. Uusien ikääntyjien listalle nousevat myös Teho-osasto, CSI ja Selviytyjät. Teho-osasto löytyy myös Suurten ikäluokkien viidennen katsotuimman listalta, jossa kaksi muuta – Kettu sekä Kauniit ja rohkeat ovat myös senioreiden suosikkeja. Senioreiden viiden katsotuimman ulkomaisen sarjan listalla on peräti neljä eurooppalaista sarjaa – Emmerdale, Pokka pitää, Hercule Poirot ja Kettu.

Lähteet:
Finnpanel / TV-mittaritutkimus syys-joulukuu 2002 ja tammikuu 2003
Suuri Valinta 2003 -tutkimus (ET-lehti / IRO Research)