Dagmar

Vuodesta 2003 povataan mediamainonnan kasvuvuotta niin USA:ssa, Euroopassa kuin Japanissa (5.12.2002)

Kuluneen syksyn aikana mediamainonta on lisääntynyt monissa maissa ja kasvun uskotaan jatkuvan ensi vuonna. Luvut vaihtelevat ennustajan mukaan. Esimerkiksi USA:ssa varovaisimmat arvioivat mediamainonnan kasvavan ensi vuonna 1,5 %, rohkeimmat puhuvat jopa 6 %:sta

Tammi-syyskuussa 2002 mediamainonta kasvoi USA:ssa, laskutavasta riippuen 2,2-3,8 %. Eniten kasvoivat paikallislehtimainonta sekä valtakunnallinen tv- ja radiomainonta. Sen sijaan valtakunnalliset sanomalehdet, talouslehdet ja ulkomainonta eivät vielä saaneet alamäkeään taittumaan.

Vaalit avittivat osaltaan kasvua. Ja koska viimeinen neljännes on perinteisesti USA:ssa hyvää aikaa medioiden kannalta, arvioidaan vuoden 2002 kokonaispanostuksen jäävän positiiviseksi.

Zenith Optimedia arvioi syyskuussa, että ensi vuonna mediamainonta kasvaisi USA:ssa 1,5 %. Marraskuun lopulla Merrill Lynch uskoi jo 4 %:n kasvuun ja Global Insight heti perään 6 %:n kasvuun. Seuraavan kolmen vuoden aikana suurimmiksi nousijoiksi veikataan radiota, internetiä ja kaapeli-tv:tä.

Ruotsissa ennustetaan ensi vuodelle 3 %:n kasvua. Erityisesti ulkomainonnalle, tv:lle ja elokuvamainonnalle povataan hyvää vuotta.

Zenith Optimedia on ennustanut USA:n lisäksi myös Saksan, Ranskan, Italian, Iso-Britannian ja Japanin mediavuosia 2003 sekä 2004. Kaikissa näissä maissa mediamainonnan uskotaan kasvavan ensi vuonna 0,9-2,8 %. Vuonna 2004 vauhdin uskotaan kiihtyvän, kasvuennusteet liikkuvat 1,4-6,1 %:n välillä.