Dagmar

Vuonna 1990 tv:n katseluun käytettiin keskimäärin 1 tunti 42 minuuttia, ja nyt vuosikymmenen lopussa katselumäärä oli kasvanut lähes tunnilla vuorokaudessa. Kolmena edellisenä vuonna (1996-98) katselumäärä pysyi tasaisesti kahdessa ja puolessa tunnissa, nyt kasvua oli vuositasolla 11 minuuttia päivässä. Parhaita katselukuukausia olivat edelleen pimeimmät ja kylmimmät, eli tammi- ja helmikuu sekä joulukuu, jolloin katseluun käytetty aika kipusi yli kolmen tunnin päivässä.

Molemmat kaupalliset kanavat pärjäsivät tiukentuneessa kilpailutilanteessa hyvin. MTV3:n ja Nelosen yhteenlaskettu katseluosuus oli viime vuonna 51,9 %. Sekä MTV3:n että Nelosen katselu lisääntyi viidellä minuutilla vuorokaudessa. Nelosen katselumäärä kasvoi peräti 50 %. Lena Sandell toteaakin, että ”Nelosen ohjelmisto on löytänyt oman linjansa ja omat katsojansa”.

Kaupallisten kanavien katselusta 81 % oli MTV3-kanavan katselua. Eri kohderyhmien välillä oli kuitenkin merkittäviä eroja: esimerkiksi 25-44-vuotiaiden ryhmässä MTV3:n osuus oli 76%.

Aiempina vuosina televisio on tavoittanut keskimääräisenä päivänä 71-72 % yli kymmenvuotiaista suomalaisista, viime vuonna tavoittavuus kasvoi 75 %:iin. Tämä kokonaistavoittavuuden kasvu näkyy myös yksittäisten televisiokampanjoiden tavoittavuuksissa.

Kotimaisten pääkanavien tarjonta kasvoi viime vuonna 9 % ohjelmanimikkeissä mitattuna. Keskimääräisenä päivänä pääkanavilla lähetettiin yhteensä 124 ohjelmaa. Lisätarjonta on entistä enemmän kohdistettu rajatummille kohderyhmille.