WSOY Oppimateriaalit Oy:n peruskivijalka on ollut 130 vuoden ajan oppimateriaalien kustantamisessa. Kahrin mukaan näin on jatkossakin:
– Olemme kuitenkin määritelleet, että liiketoimintaympäristömme on ”oppiminen” eikä ”oppimateriaalikustantaminen”, jolloin meillä on laajasti bisnesmahdollisuuksia.
Nyt kasvua haetaan tuotteista, jotka yhdistävät hauskanpidon tietojen ja taitojen kehittämiseen. Maailmalla vastaavanlaisia tuotteita kutsutaan nimellä edutainment. Sisaryritykset Hollannissa ja Belgiassa ovat tehneet niiden parissa menestyksekästä liiketoimintaa jo vuosikymmenien ajan.
Muun muassa anglosaksisissa maissa edutainment on merkittävä bisnesalue, ja esimerkiksi Ranskassa koulun ulkopuoliseen ”oppimiseen” liittyvä liiketoiminta on suurempaa kuin koulujen oppimateriaalien kustantaminen.
– Näissä maissa koulujärjestelmä ja kulttuuri ovat erilaisia kuin meillä; ”edutainment” on usein suunnitelmallisempaa ja parempiin oppimistuloksiin tähtäävää, suomalaisen mielestä jopa ”prässäävää”. Suomalaisille koulu on koulu ja vapaa-aika on vapaa-aika ja sellaisena se halutaan pitää.
Kevään 2007 tutkimuskierros osoitti, että itsensä kehittäminen on megatrendi, jossa on paitsi orgaanista kasvua myös tyydyttämätöntä kysyntää. Kotiin, perheeseen, lapsiin ja nuoriin halutaan panostaa.
Mono, heteka, oppijailo
Uuden liiketoiminnan tavoitteisiin ei määritelty vain brändin lanseerausta:
– Brändimme on myös uusi kategoria, samalla tavoin kuin aikoinaan Melitta, mono ja heteka. Tässä olemme onnistuneet: sekä jakelutie- että kuluttaja-asiakkaat osaavat jo kysyä ja ostaa ”niitä oppijailoja”. Tavoitteena on rakentaa kategoria, joka on kasvava ja kiinnostava myös kilpailijoille ja jakelutielle – mutta jonka kasvua me johdamme.
Ydinkohderyhmässä halutaan olla top-of-mindissa, ja lasten ja nuorten tuotteiden ja palveluiden bisneksestä halutaan lohkaista riittävän suuri, kannattava siivu.
Perinteisiä ja digitaalisia formaatteja
Tuotekehittelyn pohjaksi rakennettiin valikko, jossa toisena muuttujana on ikä (0+, 3+, 7+, 11+ 15+) ja toisena teema (puhetta&kirjaimia, lukuja&logiikkaa, kielet&kulttuurit, tieteet&taiteet, järkeä&tunteita). Sama valikko on myös kaikissa tuotteissa, mikä helpottaa sekä ostajaa että jakelutietä neuvomaan asiakkaita.
– Kun kysyimme ihmisiltä missä formaatissa he haluaisivat tietoja ja taitoja kehittäviä tuotteita, saimme vastaukseksi kirjat, lautapelit ja puuhavihot. Myös rakentelusarjat ja verkkopelit koettiin sopiviksi.
Lähes kaikkiin Oppi&ilo WSOY –tuotteisiin liitettiin myös Taika-avain, eli koodi, jolla saa lisää tekemistä verkosta.
Testattuja esillepanokonsepteja
Aikoinaan Pauligilla työskennelleellä Kahrilla on kokemusta siitä, miten jakelutie suhtautuu positiivisesti laatukahviin. Silti nyt saatu vastaanotto kirvoittaa kommentin “Aivan mahtava!”
– Jakelutie on kommentoinut, että ”vihdoinkin tämä tulee”. Yksi kirjakauppa-asiakas totesi, että ”Oppi&ilo WSOY lanseeraus on parasta, mitä kustannusalalla on koskaan tehty”.
Akateeminen Kirjakauppa esitteli uutuustuotteita Helsingin keskustan myymälänsä ikkunassa kolmen viikon ajan. Suomalainen Kirjakauppa järjesti noin kymmeneen myymäläänsä erityisesittelyn.
– Tutkimustemme mukaan kuluttajat eivät useinkaan tule ostamaan peliä, kirjaa tai vihkoa, vaan ”jotain kehittävää” ja usein myös lahjaksi. Niinpä tarjosimme jakelutielle konseptia, jossa kaikki tuotteet – formaatista riippumatta – löytyvät samasta paikasta. Pilotoimme myös näitä esillepanokonsepteja ennen lanseerausta ja haastattelimme sekä kuluttajia että jakeluteiden myyjiä. Myyntieurot kasvoivat selvästi ja myös impulssiostoja tehtiin merkittävästi.
Pilotointi tehtiin keväällä 2008 oman konsernin jakeluteissä, R-kioskeilla ja Suomalaisessa Kirjakaupassa.
Lanseerausmediat: radio, printti, netti
Varsinainen lanseeraus käynnistettiin syyskuussa 2008. Pääkampanja pyöri kolme viikkoa ja sitä jatketaan joulun alla.
– Radio, printti ja netti yhdistelmänä toimii hyvin. Toki asiaa auttaa myös se, että Seela Sella on antanut äänensä Summanmutikan Mummolle ja esiintyy paitsi radiomainoksissamme myös laajasti nettisivuillamme ja verkkopeleissämme.
Myynti ja jakelupeitto ovat aluksi tärkeimmät onnistumisen mittarit. Kahri pitää myös henkilökohtaista palautetta etenkin jakelutieltä nyt ensiarvoisen tärkeänä.
– Olemme panostaneet niin paljon kuluttajatutkimukseen, että tiedämme konseptimme ja mainonnan linjan toimivan. Jatkossa myös bränditutkimukset ovat tärkeitä.
– Olemme oppineet aivan valtavasti kaikesta – etenkin suomalaisesta kuluttajasta. Tämän tutkimustiedon olemme halunneet jakaa myös jakeluteiden kanssa, koska rakennamme uutta kategoriaa yhdessä.
Osaavat yhteistyökumppanit
Kahri pitää suurena oppina ja ilon aiheena myös sitä, että kun tekee strategiatyön hyvin ja lanseeraa hyviä ja laadukkaita tuotteita, menestys odottaa.
– Osaavat ja sitoutuneet yhteistyökumppanit eli Dagmar, SEK, GCI, Perfecto, Inspirans sekä ammattitaitoiset sisällöntuottajat ovat olleet korvaamattomia ja mahdollistaneet menestyksen. Yhteistyö on ollut saumatonta alusta asti ja kaikki nivelkohdat on mietitty tarkkaan. Markkinointi-PR:llä on ollut ja on jatkossakin merkittävä rooli: uusi kategoria luodaan myös PR:n keinoin luomalla asiasta puheenaihe.
Uuden tuotesarjan lanseeraus jatkuu edelleen vuonna 2009 ja vielä vuonna 2010.
– Tulemme tekemään paljon markkinointiviestintää, kasvattamaan jakelupeittoa ja ennen kaikkea tekemään hyviä tuotteita Suomen lapsille ja nuorille. Vain jos tuote on hyvä, brändi on hyvä.
Kaipaatko joululahjavinkkiä, joka ilahduttaa niin lapsia, nuoria kuin heidän vanhempiaankin? Matkusta Summamutikkaan! Oppijailo.fi:n nettipuodin kautta voit tilata lahjat kätevästi suoraan pukinkonttiin.