Nina Honkanen

Strategi, joka pyrkii mahdollistamaan merkityksellistä ja tuloksellista markkinointia myös poikkeusoloissa. Vapaa-ajalla testailee somesta bongaamiaan reseptejä ja lenkkeilee.

 

Reilu kolmannes suomalaisista (36 %) seuraa aktiivisesti tai melko aktiivisesti julkisuudesta tuttujen henkilöiden tuottamaa sosiaalisen median sisältöä.

 

Jos pitäisi mainita yksi viime aikoina kovasti omia asiakkaitani puhuttanut ja pohdituttanut aihe, se olisi ehdottomasti vaikuttajamarkkinointi. Olen niin monesti puntaroinut palaveripöydässä (ah, sitä on ikävä!), että olisiko vaikuttajamarkkinointi juuri nyt se oikea lähestymistapa kohderyhmän tavoittamiseen ja tavoitteiden täyttymiseen.

Kurkistetaanpa mitä aiheesta tietää digitaalisen median tutkimus, jota meillä Dagmarissa on tehty kuukausittain jo vuodesta 2013. Nyt jos koskaan tämä alati päivittyvä data on äärimmäisen mielenkiintoista, kun sitä kuuluisaa kristallipalloa etsitään todella kiivaasti. Kun mainostajat haluavat olla ajassa kiinni, pitää pyörät mahdollisimman hyvin pyörimässä ja myötäelää kuluttajien arjessa.

Viimeisimmät tutkimustulokset kertovat, että julkisuuden henkilöiden seuraaminen on ollut hienoisessa kasvussa alkuvuoden aikana. Reilu kolmannes suomalaisista (36 %) seuraa aktiivisesti tai melko aktiivisesti julkisuudesta tuttujen henkilöiden tuottamaa sosiaalisen median sisältöä.

Tutkimustulokset todentavat aavistuksia siitä, että naiset ovat miehiä alttiimpia vaikuttajien suosituksille, harkinnasta toteutuneeseen ostoon asti. Naiset ovat myös hieman korostuneesti (26 %) sitä mieltä, että pitkät yhteistyöt saman brändin kanssa lisäävät vaikuttajan uskottavuutta.

Miehet suhtautuvat naisia kriittisemmin kaupallisiin yhteistöihin. He ovat jopa korostuneesti (28 %) sitä mieltä, että kaupallisia yhteistöitä tehdään liikaa ja yhteistyöt saattavat nakertaa vaikuttajan uskottavuutta.

Digitaalisen median tutkimuksestamme nähdään, että muun muassa ruokaan ja juomaan sekä luonnossa liikkumiseen liittyvien somesisältöjen kulutus on selkeästi kasvussa. Tämä heijastelee vahvasti nykytilaa ja sitä, että kotona tulee vietettyä enemmän aikaa ja virikkeet ovat vähissä.

Suomen valtioneuvostokin on huomannut vaikuttajien potentiaalin tässä ajassa. Ensimmäisenä maana maailmassa vaikuttajia on lähdetty hyödyntämään osana valtiollista kommunikaatiota. 16 eturivin somevaikuttajaa on kutsuttu viestinviejiksi koronaviruksen taltuttamiseksi.

 

Pupulandia-blogia pitävän Jenni Rotosen Instagram-kuva

Pupulandia-blogia pitävän Jenni Rotosen Instagram-kuva: https://www.instagram.com/p/B-Z9YvSDZq8/

 

Kaikesta huolimatta vaikuttajamarkkinoinnissa pätevät tällä hetkellä samat lainalaisuudet kuin muinakin aikoina. Ennen kun juostaan sankoin joukoin valjastamaan Hannoja, Akuja, Jennejä ja muita vaikuttajia viestiemme viejiksi, pysähdytään hetkeksi. Mietitään mitä ja kenelle haluamme sanoa ja mitä tällä kaikella haluamme saada aikaan. Ja päätetään vasta sitten, onko vaikuttajamarkkinointi juuri nyt se oikea keino – juuri meille.

Ota yhteyttä, niin puntaroidaan yhdessä vaikuttajamarkkinoinnin hyötyjä liiketoiminnallenne: nina.honkanen@dagmar.fi

 

Lähde: Dagmarin digitaalisen median tutkimus, 2020

Digitaalisen median tutkimus on Dagmarin oma digitaalisen maailman ja kuluttajan suhdetta seuraava tutkimus, jossa keräämme tietoa myös nousevista palveluista ja muista ajankohtaisista asioista. Tutkimukseen vastaa kuukausittain 500 suomalaista, ja tietoa on kerätty jo vuodesta 2013.