Salla Erkkilä

Salla Erkkilä on luovalla liiketoimintaymmärryksellä varustettu strategi, jolla on monipuolinen kokemus markkinoinnista ja liiketoiminnan kehityksestä. Sallan intohimona on kehittää ja luoda uusia ratkaisuja kiihtyvässä muutoksessa menestymiseen – strategiasta prosesseihin ja uusiin liiketoimintoihin.

Vuosi 2018 oli vaikuttajamarkkinoinnin. Viimeistään tänä vuonna vaikuttajamarkkinoinnin käsite nousi markkinoijien huulille ja yhä useammalta brändiltä löytyy ensi vuoden budjeteista oma nimetty rivinsä vaikuttajamarkkinoinnille. Mitä vuosi 2019 tuokaan tullessaan? Miten erotut eduksesi?

 

Trendiraportit povaavat myötätuulta Suomessa niin podcasteille kuin B2B-vaikuttajille. Myös seuraajien aktivoiminen some-kanavien ulkopuolella lisääntyy samalla, kun vaikuttajia hyödynnetään yhä monipuolisemmin erilaisten yhteiskunnallisten aiheiden äänitorvina.

Mutta mikä oikeasti kytee pinnan alla vaikuttajamarkkinoinnissa? Sukelsimme pintaa syvemmälle ja listasimme viisi asiaa, joita soveltamalla erotut eduksesi ja surffaat vaikuttajamarkkinoinnin aallon harjalla vuonna 2019.

1. Kaikki ovet auki somevaikuttajille

Sosiaalisen median kanavien kautta suosioon ponnahtaneita vaikuttajia nähdään tulevana vuonna entistä enemmän myös muissa hommissa. Vaikuttajien sisällöntuotantotaidot valjastetaan perinteisten medioiden käyttöön ja yhä useampi kannuksensa tube-videoilla lunastanut vaikuttaja pestataan tv-ohjelmien vakiokasvoiksi ja radiojuontajiksi. Vaikuttajien tuottamia sisältöjä tullaan näkemään myös maksumuurin takana olevissa suoratoistopalveluissa.

Myös ovet perinteisemmille vaikuttamisen areenoille voivat aueta Suomessakin. Latvialainen tubettaja Bea Jonite kampanjoi syksyllä 2018 parlamentti-ehdokkuutensa puolesta omalla YouTube-kanavallaan. Nähdäänkö jo huhtikuun eduskuntavaaleissa somevaikuttajia kansanedustajaehdokkaina?

2. Suomi vastaan muu maailma

Sukupolvi Z on puhuttanut mainostajia viime aikoina, eikä syyttä. Edeltäjistään monella tapaa erottuva sukupolvi on myös äärimmäisen globaali: Z-sukupolvi ei kumartele suomalaisuuden suuntaan, vaan suomalaistenkin brändien on pärjättävä globaalilla mittapuulla käytävässä kilpailussa.

Globaali pelikenttä korostuu myös vaikuttajamarkkinoinnissa. Yhä useampi Z-sukupolven edustaja hakee inspiraatiota ja vertaistukea globaaleilta vaikuttajilta. Kohderyhmän tehokkaasti tavoittavat kotimaiset vaikuttajat alkavat olla niin ylibookattuja, että uskottavuus kärsii. Siksi kohderyhmää puhuttelevia kansainvälisiä vaikuttajia hyödyntävät suomalaisbrändit erottuvat edukseen vuonna 2019.

3. Kohdennus ja personointi vaikuttajamarkkinoinnissa

Vaikuttavuus painaa suosion sijaan vaakakupissa entistä enemmän vuonna 2019. Siksi yhä useampi omassa kohderyhmässään supersuosittu vaikuttaja on oman kuplansa ulkopuolella täysin tuntematon. Esimerkiksi suurta hypeä nauttivat e-urheilijat, Twitch-striimaajat ja pelitubettajat ovat tavallisia pulliaisia suuren yleisön silmissä, mutta suuria esikuvia kohderyhmälle.

Juuri tästä vaikuttajamarkkinoinnissa onkin kyse vuonna 2019, kun erilaiset niche-kohderyhmät ja niiden portinvartijoina toimivat vaikuttajat tekevät läpimurron. Mikro- ja makrovaikuttajien ohella puhutaan jatkossa jopa nano-vaikuttajista, joilla saattaa olla vain 1 000 seuraajaa. Uuden termin syntyminen osoittaa, että kuka tahansa meistä voi olla vaikuttaja ja saattaa päästä kokeilemaan kaupallista yhteistyötä tulevana vuonna.

4. Live-sisällöt ja paluu juurille

Erilaiset live-toteutukset ohjaavat sisällöntuotantoa myös vaikuttajamarkkinoinnissa vuonna 2019. Live-toteutukset voivat olla mainostajille haastavia, mutta somevaikuttajilta henkilökohtainen vuoropuhelu kohderyhmän kanssa onnistuu luontevasti. Tarinan kerronnasta siirrytään tarinoiden tekemiseen, kun vaikuttaja voi yhdessä seuraajiensa kanssa muokata sisältöjä live-tilanteessa haluttuun suuntaan.

Rennolla otteella tehdyt matalan kynnyksen live-toteutukset mahdollistavat vaikuttajille paluun juurille. Autenttisuus ja inhimillinen siloittelemattomuus vapauttavat vaikuttajat avautumaan aiheista, joita ei ole aikaisemmin tuotu esille seuraajien kanssa. Tunne aitoudesta syvenee tehden vaikuttajista entistäkin uskottavampia.

5. #kaupallinenyhteistyö lisääntyy 

Kaupallisten yhteistöiden määrä lisääntyy – se ei liene uutinen kenellekään. Samalla paine vaikuttajamarkkinoinnin sääntelylle kasvaa edelleen ja saattaa johtaa kipakoihinkin keskusteluihin viranomaisten ja vaikuttajien välillä. Otetaanko keskusteluun vihdoin mukaan myös kaupallisia viestejä vastaanottavat kuluttajat?

Pyyteetön pyrkimys läpinäkyvään sisällöntuotantoon synnyttää toivottavasti lopputuloksen, joka palvelee kaikkia osapuolia. #kaupallinenyhteistyö on jatkossa alan strandardi, joka nostaa vaikuttaja-alan ammattimaisuuden uudelle tasolle. Perustavatko somevaikuttajat oman ammattiyhdistyksensä?