Dagmar

AdAge listasi kymmenen vuodelle 2008 tehtyä digimaailman ennustusta, jotka eivät toteutuneet.

  1. Verkkomainonta kasvaa 29%
  2. Mainostajat tulevat rakastamaan Facebookia ja Youtubea
  3. Hulu ei tule menestymään
  4. Joku ostaa Diggin
  5. Googlen tappaja ilmaantuu
  6. Iso sanomalehti muuttuu pelkästään digitaaliseksi
  7. 2008 tulee olemaan mobiilimainonnan vuosi
  8. Kindle ei tule menestymään
  9. Massa-TV kuolee, web video selviää voittajana
  10. Nettiosakemarkkinat kukoistavat

Lista on tietysti tehty Yhdysvalloista katsottuna, mutta jotain kommentteja voidaan vetää myös Suomen osalta.

Verkkomainonta on ollut Suomessa edelleen vahvassa kasvussa huolimatta loppuvuoden huolestuttavia talouslukuja. Tammi-marraskuun kasvu edelliseen vuoteen verrattuna oli noin 22%. Eli melkein ennusluvuissa mennään Suomen osalta. Facebookiin ja Youtubeen on samaten ollut huomattavaa kiinnostusta tämän vuoden puolella huolimatta siitä, että esim. Facebook yrittää tehdä markkinoinnin huomattavan hankalaksi (esim. uuden visun myötä applikaatioiden vaikutus on vähentynyt huimasti).

Muut ennusteet ovat kyllä sitten menneet pieleen Suomessakin ja ovat hieman tyyppiä: Suomessa ei koskaan tulla tarvitsemaan enempää sähköä kuin mitä Imatrankoskesta saadaan. En tiedä kuka on ennustanut television kuolemaa (toisaalta kuka ei olisi, mutta näin nopealla syklillä). Mobiilimainonnan vuosista on tehty ns. seuraavan vuoden ennustuksia varmaan jokaisena vuonna tällä vuosituhannella.

Talouden romahtamista eivät osanneet ennustaa muut kuin ne, jotka ennustavat sitä muutenkin jatkuvasti. Laitteen tai palvelun menestykseen vaikuttavat monet asiat ja Hulun tai Kindlen menestyksen takana lienee myös sattumaa. Ehkä aika oli vihdoin kypsä tuon kaltaisille toteutuksille. Tosin Kindlen kohdalla on muistettava, että esim. Japanissa luetaan kirjoja suoraan kännykästä eli erillistä lukulaitetta ei tarvita. Kännykkä on joka tapauksessa mukana, joten itse näkisin kehityksen menevän enemmänkin siihen suuntaan.

Mutta kuten huomataan, ei ennustaminen ole helppoa. VTT yritti ennustaa mediakentän suuntaa viiden vuoden aikajänteellä ja päätyi lähinnä raportoimaan kentän nykytilaa.

”Ihmiset yliarvioivat sen mitä tapahtuu seuraavan kahden vuoden aikana ja aliarvioivat sen mitä tapahtuu seuraavan kymmenen vuoden aikana.” Bill Gates

Näinhän se menee.

Matias Vakkilainen