Roope Ruotsalainen

Sisällön tuottaminen ottaa enemmissä määrin askelia sisällön kuluttajien suuntaan. Pari viikkoa sitten Digikko kertoi Reutersin imuroivan blogeja uutistensa jatkoksi verkkopalveluunsa. Joulukuun Trendwatch puolestaan esittelee jatkoa tämän päivän ”sukupolvelle”. Generation C(ontent) on muuttumassa Generation C(ash)iksi. Esimerkiksi YouTuben rinnalle on valjastautunut joukko muita videopalveluita, jotka hyvästä sisällöstä kilpaillessaan tarjoavat osuuden mainostuloistaan kotivideoitsijoille.

Ehkä mielenkiintoisin pointti, sekä vastaus Digikon kysymykseen ”kuinkahan paljon bloggaajat saavat rahaa kirjoitustensa uudelleenjulkaisemisesta”, löytyy kuitenkin kansalaisjournalismia välittävästä Scoopt Words -saitista. Helsinkiläisille tutun Uutislehti 100:n kännykamerakuvien tyyliin Scoopt välittää amatöörien räpsimiä kuvia, mutta nykyään myös blogitekstejä ”journalistiseen” käyttöön. Kotikirjailijassa saattaakin piillä Pulizerin arvoinen lupaus.

Trendwatchin mukaan raha ei välttämättä ole kotijournalistin tai -kuvailijan motivaattori. Generation C(ash) hakee myös yhteenkuuluvuutta ja statusta. Vuorovaikutteisemman ilmapiirin on huomioinut myös osa kansainvälisistä yrityksistä. Superbrändeistä ainakin P&G, Nokian, Peugeotin ja Legon kerrotaan surffaavan aallon harjalla kuluttajien valjastamisessa tuotteiden ja mainonnan suunnitteluun. Viimeaikoina myös Kiinteistömaailma on lanseerannut osallistavan Kotikissa palvelun. Artikkelien ja haastatteluiden silmäilyn lisäksi asuntodiilerin palvelussa kuluttaja voi perustaa oman bloginsa.

Maailman kaikki viisaus ei ehkä olekaan ainoastaan gurujen, professoireiden ja tiedemiesten varassa, kun ”taviksen” mielipide kelpaa brandin jatkoksi – riskinkin uhalla.