Nykymarkkinoijalle verkon mahdollisuudet ovat moninaiset eikä sosiaalisia verkostoja toki sovi unohtaa. Kyse on kuitenkin enemmän ajatustavan muutoksesta kuin uudesta mediasta. Kuluttajat luovat sisältöä ja keskustelevat brändistäsi, halusit sitä tai et: jos katsotaan Googlen hakutuloksia 20 suurimmasta brändistä, on 30% niistä käyttäjien luomaa sisältöä. TribalDDB toikin kovasti esiin keskustelun tärkeyttä: positiiviset kommentit ovat toki tärkeitä, mutta negatiivisiakaan ei saa unohtaa. Kritisoijathan ovat sen verran sitoutuneita brändiin, että jaksavat käyttää energiaa kokemuksistaan kertomiseen ja kommenteista brändi saa taas neuvoja mihin suuntaan sen tulisi kehittyä.
Sosiaalisuus onkin nimenomaan kommunikointia eri ryhmien välillä: kaukana olevien perheenjäsenten, ympäri maailmaa olevien fanien, yritysten ja kuluttajien. Avain on se, miten tuohon keskusteluun pääsee mukaan.SapientNitro puhui paljon siitä kuinka brändien pitäisi osata keskustella kuluttajien kanssa. Pitää ymmärtää, että ihmisillä voi olla eri tilanteilla eri roolit eikä sama äänensävy sovellukaan joka paikkaan. Pitäisikö yrityksen siis olla erilainen eri tilanteissa? Pitäisikö kutoa verkko, jolla brändi ympäröi ihmisen joka puolelta? Saataisiinko sillä aikaan toivottu vaikutus? Ja kuka johtaa tuon verkon kutomista?
Tämä onkin minun mielestäni se mielenkiintoinen kysymys: kuka johtaa sosiaalisen median orkesteria? Helppo vastaus on, että yritys itse. Löytyykö yrityksiltä kuitenkaan resursseja tähän? Nykymarkkinoinnissa yhä useampi asia vaatii jatkuvaa tekemistä. Pitäisikö yritystenkin reagoida tähän?
Pitäisi.
Matias Vakkilainen