Dagmar

Artikkeli sisältää useita kohtia, jotka antavat vahvasti olettaa, ettei kyseinen toimittaja ole koskaan rekisteröitynyt Facebookiin. Jutun tyyli oli ulkopuolisen näkymä siihen, mitä hän kuvittelee Facebookin olevan. Juttu sisälsi myös useita faktavirheitä tai vanhentunutta tietoa. Esimerkiksi Facebookiin rekisteröityneiden suomalaisten lukumäärän sanottiin olevan hieman yli miljoonan, kun oikeasti viimeisen kuukauden aikana facebookia käyttäneiden lukumäärä on Facebookin tietojen mukaan hieman yli 1,8 miljoonaa. Tämän tiedon muuten saa ihan suoraan Facebookista ilman lehdistöosaston kontaktointia, millä tavalla toimittaja oli lukunsa hankkinut.

Jokaisella on oma tyylinsä käyttää Facebookia ja siksi sellaisen, joka ei siellä ole enemmän tai vähemmän aktiivisesti, on varmasti hankala hahmottaa miksi kukaan sinne tietojansa haluaisi laittaa. Salmenkiven Samin pari vuotta sitten lanseeraaman turisti/asukki-jaon mukaisten turistien voi olla hankala ymmärtää asiaa, jollei ole päässyt yhteisöön sisään. Toisaalta yhteisön monimuotoisuuden vuoksi myös markkinoijien on vaikea miettiä miten tuota 1,8 miljoonan massaa voisi käyttää hyväkseen. Perinteiset markkinoinnin lait eivät enää pädekään.

Eikä mitään oikotietä onneen taida ollakaan. Kaikki lähtee loppujen lopuksi vuoropuhelusta. Sekä markkinoijan että kuluttajan täytyy voittaa vuoropuhelussa.

Yhdessä asiassa toimittaja oli kuitenkin oikeassa: Facebook-huuma menee todellakin ohi. Markkinointi-puolella ollaan jo tajuttu, että Facebookissakin markkinointi on raakaa työtä. Kimalteet ovat karisseet pois ja yhteisömarkkinointiakin on alettu tehdä niin kuin pitääkin: tavoitteet edellä.

Matias Vakkilainen