Heini Ulmanen

Tapanamme on ollut kerätä yhteen niitä lukuisia muutoksia, joita Facebookissa tapahtuu viikosta toiseen, tässä osa neljä!

Edelliset osat löydät näiden linkkien kautta:

Osa 1: Kansalaiset järkyttyivät, Facebook muuttui taas: katso miten!
Osa 2: Skandaali – Facebookin statuspäivitykset muuttumassa maksulliseksi
Osa 3: Ihmisten kloonausta – Facebookissa

1) Uutisvirtaa tviikattiin – taas

Kuten Google, myös Facebook testaa, muuttaa ja julkaisee omiin algoritmeihinsa muutoksia. Nämä algoritmit päättävät mm. sen, mitä uutisvirta meille näyttää. Uutisvirran taustalla on Edge Rank, joka on muutosspekulaation kohteena harva se päivä.

Uutisvirta-tiimi julkisti 6.8 kolme suurempaa päivitystä, jotka tulevat vaikuttamaan sisällön näkymiseen:

– Story Bumping. Entä jos kävisikin niin ikävästi ettet työmatkalla uutisvirtaa selatessasi kerkeäkään nähdä kaikkea yön tai aamun aikana sinne päivittynyttä? Ei hätää, Facebook tunnistaa nosta missatuista päivityksistä ne tärkeimmät ja nostaa ne ylimpien päivityksien joukkoon kun seuraavan kerran avaat uutisvirtasi. Tällöin uutisvirta ei siis ole kronologisessa järjestyksessä (harvoin se on tähän astikaan ollut).

– Last actor. Joku voi olla minulle täysin uusi tuttavuus tai uusi sivu josta olen juuri tykännyt, mutta viimeisimmästä 50 toiminnosta FB:ssä suurin osa on ollut tämän uuden tuttavuuden kanssa. Facebook tunnistaakin tällaisen “viimeisimmän vuorovaikutuskumppanin” ja arvottaa sen sisältöä korkeammalle.

– Chronological order. Tämä on vielä testeissä, mutta voi tulla ulos jonkinlaisessa muodossa. Facebook on hävinnyt Twitterille reaaliaikaisessa raportoinnissa esimerkiksi urheilun saralla. Facebookin viestit eivät välttämättä ole olleet aikajärjestyksessä ja tätä pyritään parantamaan – tietenkin vain siinä tapauksessa että se johtaa korkeampiin vuorovaikutuslukuhin.

2) Rich media postauksissa tulee jatkossa onnistumaan enää HTML5- avulla.

Tähän asti postauksiin on voinut linkkinä liittää flashina toimivan elementin, mikä tarkoittaa sitä ettei kisalomakkeita, pelejä jne. tarvitsisi tehdä erilliselle välilehdelle eli Facebook-applikaationa. Estrella Suomen Rough Cut- päivitys sisälsi tällaista rich mediaa. Flash ei kuitenkaan ole mobiilille toimivin ratkaisu, joten Facebook julkisti lopettavansa flash-tuen kokonaan jotta jatkossa saataisiin saumattomia, jokaisella laitteella toimivia kokemuksia.

3) Mainostarjoomaa yksinkertaistetaan.

Jos joskus on kokenut epätoivoa FB:n lukuisten eri mainosmuotojen, nimien, ostotapojen ja kohdennnusmahdollisuuksien edessä, ei hätää. Niin on moni muukin. Tästä syystä mainostarjoomaa pyritään vähentämään ja suoraviivaistamaan. Tämänkin jälkeen niitä tosin on valikoitavana useampia, ja oikeat valinnat on tehtävä tavoitteiden perusteella.

4) Sisältö sisältö sisältö sisältö

Viime vuonna Facebook Studio Awardseissa palkintoja napsivat erilaiset hassunhauskat applikaatiot. Tänä vuonna kirkkaimman mitalin taas sai Oreo sisältöstrategiastaan (Daily Twist-casevideo). Kaikessa on enenevässä määrin kyse jatkuvasta tekemisestä koukuttavalla tavalla, ei lyhyistä “Laita kuvasi tähän ja voita iPad”-kisoista. Oreo nappasi myös Cyber-sarjan Grand Prix’n tämän vuoden Cannesissa.

5) Ei mainontaa Instagramissa – vieläkään

Jos Markia on uskomista, niin Instagramin portit eivät maksetulle mainonnalle tule aukeamaan vähään aikaan, ensin halutaan keskittyä sen kasvattamiseen. Ainoat keinot brändeille on siis hypätä mukaan omalla sisällöllä tai kuluttajia osallistavilla toimenpiteillä. Suomessa ensimmäisen huikean Instagram-hyödyntäjän titteli on vielä auki, eikun vaan sitä tavoittelemaan!

6) Raportointityökalut muuttuvat.

Insights-osio sekä Facebookin oman mainonnanostotyökalun raportointia on vihdoin lukuisista toiveista kehitetty. Päivityksiä ei ole vielä ajettu kaikille sivuille, mutta kärsivällisyys palkitaan, parannus on selkeä!

7) Kohdennusmahdollisuuksia tulee koko ajan lisää.

Custom audiences on jo “vanhaa kauraa”, mutta asiakkaiden rekistereiden tuominen Facebookiin tulee todennäköisesti helpottumaan. Testissä on ominaisuus, jolla rekisterit voisi tuoda suoraan mm. Mail Chimpistä tai Constant Contactista.

9) Ne hashtagit (#).

Menneen kesän hiekkaa, mutta niiden merkityksestä ei vielä osata sanoa oikein mitään. Ihan kiva?
Ei, vaan yksi iso käyttökelpoinen datanlähde lisää. Facebook on perustanut Content Groupin yhdessä mm. elokuva- ja televisoteollisuuden kanssa ja tämän tarkoituksena on hyödyntää käynnissä olevia keskusteluja, trending topiceja tai nousevia aihealueita keskustelun aikaansaamiseksi ja voimistamiseksi. Ennen vain Facebook tiesi mistä ihmiset puhuvat, hashtagien myötä muutkin, ja ennen kaikkea asiat alkavat ryhmittyä yrityksien hyödynnettävään muotoon.

Jos jokin jäi askarruttamaan, haluat mullistaa Facebook-strategiasi tai anoa parhaan Instagram-hyödyntäjän titteliä niin viestiä osoitteeseen heini.ulmanen at dagmar.fi