Fanisivut tulivat Facebookissa mahdollisiksi suunnilleen samaan aikaan kun ilmiö saapui rytinällä Suomeen. Sysomos tutki tänä syksynä maailman laajuisesti noin 600 000 fanisivua ja teki niistä omat johtopäätöksensä:
- Fanisivuilla on keskimäärin 4 596 fania
- Vain neljällä prosentilla fanisivuista on yli 10 000 fania
- Vain 23 prosentilla sivuista on yli 1 000 fania
- Se, kuinka usein ylläpitäjät päivittävät sivustoa, ei korreloi yhteen fanimäärän kanssa
- Eniten sivuja on non-profit -kategoriassa, kun suosituimmat sivut taas löytyvät viihteen ja tuotteiden puolelta
Ei ole siis helppoa tehdä suosittua fanisivustoa. Sivuston luominen ja lanseeraus vaativat maksettua mainontaa siinä missä muutkin lanseeraukset. Sosiaalinen media ei siis olekaan sama kuin ilmainen media. Tätä on toistettu usein, mutta siitä on jälleen hyvä muistuttaa.
Keskustelin viime viikolla Facebookin Suomesta vastaavan myyntimiehen kanssa ja hän antoi pari nyrkkisääntöä siihen, kun lähdetään luomaan fanisivuun perustuvaa yhteisöä.
- Sivu kannattaa tehdä ensin varsin yksinkertaiseksi ja täydentää sitä sitten jatkuvasti.
- Sivulle pitää saada tietty kriittinen massa ennen kuin sitä voi toden teolla alkaa käyttää markkinointitarkoituksiin. Tämä kriittinen massa on hänen mukaansa 5000 fania.
- Kun ihmiset on saatu liittymään sivulle, heille tulee tarjota relevanttia informaatiota. Tämä voi olla tarjouksia tai vain exclusiivista informaatiota. Kaikki toki riippuu markkinoitavasta tuotteesta.
- Myös sovelluksia tehdessä tuo kriittinen massa olisi hyvä olla olemassa etukäteen. Sovellukset eivät tuo faneja sen enempää kuin muukaan sisältö.
- Sivuja ei kannata pitää liikaa sillä niiden hallitseminen menee hankalaksi. Kannattaa pitää yksi sivu pääbrändille ja tarvittaessa sitten muutama sivu tärkeille alakategorioille. Yhdellä sivulla pärjää usein paremmin kuin kymmenellä.
Sivujen kanssa tarvitsee kuitenkin olla hereillä. Facebook muuttaa sääntöjään niin usein, ettei kuulemma sen työntekijätkään pysy aina perässä viimeisimmistä käänteistä. Kuitenkin esim. kilpailujen ja sovellusten kanssa kannattaa kahlata säännöt läpi, ettei vahingossa astu johonkin sääntöviidakon kuoppaan.
Kaiken kaikkiaan Facebook kuitenkin tarjoaa parhaimmillaan erinomaisen mahdollisuuden luoda oma viestintäkanavat potentiaalisimpaan kohderyhmään. Sinne, kuten muihinkin sosiaalisiin medioihin, pitää kuitenkin lähteä suunnitelmallisesti.