Kuulostaa villiltä visiolta, mutta osittain tähän suuntaan ollaan jo menty. Word ja Excel -dokumentit aukeavat ja ovat muokattavissa vaivattomasti Google Docs palvelussa. Mutta muutos koskettaa bittihyödykkeiden lisäksi myös muitakin: moni on siirtynyt käyttämään Skypea lankapuhelinten korvikkeena, etenkin ulkomaille soitellessa.
Carr’n teoria kuulostaa sinänsä järkevältä, muun muassa viimeksi eilen Isobarin Chief Global Search Officer Fredrick Marckini maalaili ”we are moving to self-service and on-demand nation” samaisessa tapahtumassa. Miksi siis siitä ilosta, että Office-paketti seisoo kotikoneellasi miltei käyttämättömänä pitäisi maksaa satasia? Verkon yli käytettävien ohjelmien etuna on käytön perusteella hinnoittelun lisäksi myös mahdollisuus mainosrahoitteisuuteen. Ehkä suunta onkin hakukoneiden ja Blykin viitoittamalla tiellä.
Jos muutos hurahtaa käyntiin täydellä teholla, tietää tulevaisuus muutosta myös yhteiskunnalle. Esimerkiksi British Telecomilla on noin 100.000 työntekijää. Mitä tapahtuu kansantaloudellekin merkittävälle määrälle ”turhia kaapelinkelaajia”? Ehkä perinteisesti hitaita liikkeitä tekevä Microsoft on jo valmistautumassa ohjelmistokysynnän muuttumiseen. Hiljattain jätetty tarjous Yahoosta ainakin vaikuttaa pyristelyltä kohti dynaamisempaa online-maailmaa.