Dagmar

On kuitenkin sanoja, joilla mitään hakutuloksia ei tule; yksi tällainen koostelista löytyy Hacker Quarterlyn verkkosivuilta. Sivuilta löytyvän listan hakusanassa oleva iso kirjain merkitsee kohtaa, missä hakutulosten näkyminen katkeaa (ennen enterin painamista). Listalta löytyy…no, ei kovinkaan yllättäen k-18-henkisiä hakusanoja. Mutta myöskään erityisiä kansanryhmiä ei saa vihata, mutta aseita saa etsiä. Miten nämä sanat ovat listalle päätyneet?

Haluaako Google tarjota vaihtoehtoja ”pahoille sanoille”? Ohjaako Google viattomia, värisyttimiä hakevia nuoria ulkoilun (Vibram Five Fingers) tai musiikkiharrastuksen (Vibrato) pariin kovemman kaman sijasta? Sillä kun hakupalkkiin lyö tietyn aikuisten leikkikaluihin viittaavan V-alkuisen hakusanan viimeisenkin R-kirjaimen, hakutulossivu muuttuu tyhjäksi. Ja tällöin näyttää erehdyttävästi siltä, ettei hakutuloksia tälle sanalle ole. Samoin hakemassa sanalla ”sex”, tulee pelkkiä Sinkkuelämä-leffan (Sex and the City) hakutuloksia ennen enterin hipausta. Kun enteriä painaa, niin saa hiukan erilaisia hakutuloksia.

Tällaisten päätösten takana on kuitenkin aina arvoja. Kuka tietää, ettei hakutulossivuja näytettäisi esimerkiksi yrityksiltä, jotka ovat hallitusten kannalta epäilyttäviä? Tai muun valtaapitävän tahon <tähän voit syöttää haluamasi foliohattuteorian>.

Olisi mielenkiintoista nähdä Googlen sensurointilista. Millä perusteilla sanat tänne päätyvät? Onkohan Googlella erityisiä insinöörejä, jotka roikkuvat päivät pitkät irkissä ja aikuisviihdesivustoilla ja poimivat pahimmat termit listalle?
Saskia Salomaa