Tuulikki Laine

Vuonna 2014 voidaan jo todeta, että Google vei kilpajuoksussa voiton – perinteiset vippaskonstit eivät enää auta, sillä hakukoneet alkavat jo oppia, miten tarjota hakijalle aidosti relevanteimmat hakutulokset, eikä näiden joukkoon pääse kikkailulla. Moni ehti jo julistaa SEO:n olevan kuollut, mutta niin pitkälle ei kannata mennä. Pikemminkin sivustojen tekijöiden olisi jo aika huomata, että Googlella on kaiken aikaa ollut sama päämäärä kuin heillä: tarjota oikeaa sisältöä oikealle yleisölle. Köydenvedon sijaan kannattaakin hetkeksi pysähtyä tarkastelemaan, mitä hakukoneoptimoinnin muutos merkitsee – ja miksi se on positiivinen asia kaikille osapuolille.

Kolibrin matkassa

Viimeistään Googlen Hummingbird-päivitys vuoden 2013 lopussa teki selväksi, että hakukoneoptimointi on kategorisesti ja pysyvästi muuttunut toisenlaiseksi. Siinä missä vanhat hakukoneet keskittyivät yksittäisiin hakusanoihin, Hummingbird vie ajattelun astetta pidemmälle – se tutkii hakuja kokonaisuuksina, ja pyrkii selvittämään hakijan todellisen tarpeen. Haluaako esimerkiksi ”Rioa” etsivä hakija tietää Rio-elokuvasta, vuoden 2016 olympialaisista, matkailusta vai kenties jostain ihan muusta? Älykkääseen hakuun kuuluu olennaisena osana myös synonyymien ymmärtäminen: ”lettuohjetta” etsivälle ”ohukaisresepti” on täysin relevantti hakutulos, vaikka avainsanat eivät täsmääkään (toki huomattakoon, että englanninkieliset synonyymit ovat Googlella vielä toistaiseksi paremmin halussa kuin suomenkieliset).

Jotta Google pystyisi tarjoamaan hakijoille mahdollisimman hyvät hakutulokset, sen pitää myös pystyä arvioimaan sivujen laatua entistä paremmin. Jo vuoden 2011 Panda-päivityksessä Google otti käyttöön sivuston laatua arvioivan algoritmin. Se kehitettiin machine learning -tekniikalla jäljittelemään todellisten ihmisten näkemyksiä ”hyvän sivuston” kriteereistä, ja se pyöräytti 20 % Googlen hakutuloksista uuteen uskoon. Vuonna 2014 käytettävyys on tärkeämpää kuin koskaan, ja hakukoneoptimointi ei suinkaan pääty siihen, kun hakija löytää linkin ja klikkaa sitä. Yhtä tärkeää on mitä sen jälkeen tapahtuu – siirtyykö kävijä alasivulle, jakaako hän kenties sisältöjä eteenpäin? Vai lähteekö hän saman tien pois?

Ennen kaikkea uusi Google pyrkii yksinkertaisesti tarjoamaan mahdollisimman hyvän vastineen käyttäjiensä tarpeisiin niin, että oikea kohderyhmä löytää etsimänsä sisällön. Kuulostaako tutulta? Toivottavasti, sillä juuri siihenhän markkinoinninkin tulisi pyrkiä.

Ei koneita, vaan ihmisiä varten

Vuonna 2014 sana ”hakukoneoptimointi” alkaa jo kuulostaa hieman kuluneelta. Ennemmin pitäisikin ehkä puhua ”hakijaoptimoinnista”, sillä SEO:a ei enää tehdä koneiden ehdolla eikä koneita varten. Koneen sijaan optimoinnin kohteena on haun käyttäjä – ehkä hän etsii tiettyä sivustoa, haluaa ostaa tietyn tuotteen tai saada lisätietoa tietystä aiheesta?

Toki sivuston teknisellä rakenteella on edelleen merkitystä. Hakurobotti ei ole ihminen, ja sisältö tulee edelleen tarjoilla sellaisessa muodossa, että konekin sen ymmärtää. Siksi SEO:n ”perustukset” – looginen html-rakenne ja hakukoneystävällinen lähdekoodi – on edelleen syytä tehdä tarkasti. Mutta nykyään hakukoneoptimointi lähtee ennen kaikkea kohderyhmien ymmärtämisestä – ketkä ovat potentiaalisesti kiinnostuneita sivustamme tai tuotteestamme? Mitä ja miten he etsivät? Millaisia tarpeita heillä on, ja miten voimme niihin vastata? Kenen kanssa meidän kannattaa verkostoitua, jotta tavoitamme heidät? Miten rakennamme sivuston, jota kohderyhmämme ei ainoastaan löydä, vaan joka myös pystyy tarjoamaan heille hyvän käyttökokemuksen ja aitoa lisäarvoa?

Mitä hakukoneoptimointiin tulee, oikotietä onneen ei enää ole. Mutta matka on sitäkin mielenkiintoisempi.

 

Haluatko parantaa sivustosi löydettävyyttä? Ota rohkeasti yhteyttä: tuulikki.laine@dagmar.fi