03.02.2009 / Vanhat blogit

Halvalla (tarpeeksi) hyvää!

The Economistin pääkirjoituksessa mietittiin pari viikkoa sitten kuinka Mooren lain vaikutus on muuttumassa. Aikaisemminhan Mooren lakia mukaillen tietokoneiden teho kaksinkertaistu 18 kuukaudessa. Nyt tietokoneiden ollessa jo aika pitkälti tarpeeksi hyviä ja laman painaessa päälle kuluttajat ja yritykset etsivätkin halvempia ratkaisuja.
Author

Dagmar

Tehon kasvamisen sijaan kuluttajat haluavat vastaavan tehon entistä halvemmalla jolloin koneiden teho pysyykin samana mutta hinta puolittuu 18 kuukaudessa. Parempaa tehoakaan ei tarvita koneelta enää niin paljoa kuin ennen koska cloud computingin avulla kaikkea softaa ei tarviste pyörittää omalla koneella kunhan koneessa on nettiyhteys. Esimerkiksi Google Docs on monelle tarpeeksi hyvä. Trendi näkyy myös käyttojärjestelmissä, seuraava Windows tulee ilmeisesti vaatimaan ensimmäistä kertaa koneelta vähemmän tehoja kuin nykyinen Vista joka nykyään kyykyttää vähänkin hitaampia tietokoneita.

Intialaiset eivät ilmeisesti jaksaneen enää odottaa Mooren lain toteutumista vaan ilmoittivat tuovansa 6 kuukauden sisällä markkinoille $20 läppärin. Kysynnän halvalle läppärille takaavat ainakin ne 550 miljoona alle 25-vuotiasta intialaista ja 1500 yliopistoa jotka on tarkoituksena perustaa Intiaan seuraavaan kuuden vuoden aikana. Volyymia riittää.

Halpenevan teknologian trendi tulee varmasti näkymään Suomessakin. Painopiste siirtyy entistä enemmän koneen tehon seuraamisesta siihen että kuinka tekniikkaa voidaan tehokkaasti hyödyntää. Nettikin on kaiken kaikkiaan vielä elinkaarensa alkupäässä ja paljon on vielä opittavaa siinä että kuinka ottaa kaikki irti nykyisistä nettipalveluista. Tähän ei tarvita uusia ja tehokkaita tietokoneita. Toivottavasti seuraavaksi isonäyttöisten 3G puhelimien hinnat laskevat radikaalisti mikä toisi netin jokaisen kuluttajan taskuun -tässäkö on se seuraava läpimurto?

 

Lisää aiheesta