Facebookin uusin villitys on FarmVille niminen maataloussimulaatiopeli. Pelillä on Appdata.comin mukaan tällä hetkellä jo yli 60 miljoonaa kuukausittaista pelaajaa. FarmVillen pelaajat perustavat itselleen pelissä farmin, jossa voivat viljellä maata sekä hoitaa elämiä. Kun viljelmät ovat valmiina, pelaaja voi korjata sadon ja ansaita ”farmirahaa”. Tällä rahalla voi sitten ostaa lisää siemeniä ja eläimiä, ja sitä kautta kerätä lisää omaisuutta ja rakentaa omaa farmia. Rahaa voi myös ostaa PayPalilla tai luottokortilla. Pelaajat voivat myös lähettää toisilleen lahjaksi puita ja eläimiä.
Pelin kehittäjä Zynga on tuonut peliin myös hyväntekeväisyyden. FarmVillen kaupasta löytyy bataatin siemeniä, joita ostamalla pelaajat voivat tukea maailman seitsämänneksi köyhimmän maan Haitin lapsien ruokailua. Ostettujen bataatin siemenien tuloista Zynga lahjoittaa 50% Haitilaisten lapsien ja perheiden terveellisen ruokailuun.
Peli on saanut paljon palstatilaa myös keskustelupalstoilla ja foorumeilla, joissa pelaajat kyselevät vinkkejä kuinka pelissä pääsee etenemään tai miten pinkin lehmän voisi saada omalle farmilleen. Jotkut pelaajat ovat jopa tehneet excel – taulukoita, joista voivat seurata mitkä viljelmät tuovat suurimmat voitot. Itse olen pelannut FarmVillea vasta reilun viikon ajan, mutta olen jo huomannut kuinka hektistä ja stressaavaa elämä farmilla voi olla. FarmVillen pelaajia löytyy myös työpaikaltani, jossa lounastunnilla lypsämme lehmät sekä vaihdamme farmiemme kuulumisia.
FarmVillea pelaa päivittäin 12 miljoonaa pelaajaa. Pelissä näkyvät ajankohtaiset teemat, kuten Halloween, jolloin pelaajat voivat ostaa teemaan liittyviä tavaroita. Missä vaiheessa mainostajat kiinnostuvat tästä kasvavasta ilmiöstä ja alkavat hyödyntämään vielä brändäämätöntä ympäristöä? Joulun ja joululomien lähestyessä moni pelaaja joutuu kysymään itseltään, että kuka huolehtii farmista, jos itse ei ehdi? Voisiko joku yritys esimerkiksi tarjota farmilla lomittajapalvelua? Kyllähän se helpottaisi farmin pyörittämistä, kun tietäisi että voisi ”palkata” omalle farmilleen lomittajan tarvittaessa.
Elina Piippa