13.7.2007 | Vanhat blogit

Kenen linkkeihin luotat?

Ei liene uutta, että päivittäistavarakaupan toimijat ovat länsimaissa jääneet Google-kehityksen jalkoihin. Hakukoneita ei yksinkertaisesti ole valjastettu käyttöön samassa mittakaavassa, kuin monissa muissa tuote- ja palvelukategorioissa. Hillopurkit eivät kuitenkaan ole hakumaailman ainoa kehityskohde.

Ihmisten verkkokäyttäytyminen ja -oppiminen elää jatkuvasti. Googlen Damian Buensin mukaan 25 % hakutermeistä uusiutuu puolivuosittain. Suurin osa luonnollisesti huulilla pyörivien puheenaiheiden mukaan, mutta hakutulosten linkit eivät tulevaisuudessa välttämättä löydy hakukoneesta. Tulevaisuuden povataankin olevan sosiaalisissa verkoissa.

Siinä missä Facebook elää tämän päivän hypeä kahmaisemalla kuudessa viikossa yli viisi miljoonaa uutta käyttäjää (Reutersin mukaan aktiivinen käyttäjämäärä on tällä hetkellä 29 miljoonaa henkilöä), on myös Google lähtenyt mukaan sosialisoitumiseen. Puolitiehen jääneet Orkut saattavat saada korkeammalle ponnistavan seuraajan Googlen rahoittamasta yliopistoprojektista, Socialstreamista. Socialstream yhdistäisi käyttäjän useita profiileita yhteen kokonaisuuteen ja helpottaisi näin mm. kavereiden kuulumisien seuraamista – kaiken muun lupaillun lisäksi. Kuten arvata saattaa, odotusarvoltaan kovaan peliin on lähtenyt pelaajia jokaiselta suunnalta ja harva palvelu on itsessään täysin uusi innovaatio. Katsetta ei silti voi ohittaa ehkä yhdestä mielenkiintoisimmista, Netscapen perustajiin kuuluneen Marc Andreessenin Ning-saitista, jonka avulla kuka tahansa voi helposti perustaa sosiaalisia verkostoja.

Niin tai näin, lähihistorian muutos saattaa kääntyä silti takaisin jättiläisen suuntaan. Maailman yhdistyminen ei ehkä ole enää 70-luvun hippiunista unohtunut fläshback, vaan kielimuurin sortumisen uhatessa todellinen mahdollisuus. Kesäkuun lopulla Searchnomics -seminaarissa puhuneen Googlen Search product & user experience -johtajan, Marissa Mayerin mukaan Google tulee tulevaisuudessa etsimään tuloksia kaikilla kielillä, kääntäen tulossivun hakijan ymmärtämään muotoon. Hänen heittämän esimerkin mukaan tällöin New Yorkin ravintolat löytyisivät myös arabiksi.

Ennustuksista kielillä puhuminen lienee syytä ottaa tosissaan. Ainakin, kun Google näyttää sujuvasti korjaavan {keyword} -tägin aikaansaamia kielioppivirheitä maailman helpoimmasta kielestä.

 

Piilotyopaikatgoogle

Roope Ruotsalainen

Roope Ruotsalainen

Lisää aiheesta