Dagmar

Toisaalta on turha puhua pelkästään SEM-alan pulmista, sillä ymmärrettävyyden ongelma koskee koko digimarkkinointialaa. Kenttä muuttuu hyvin nopeasti; juuri kun yritykset ovat oppineet mitä bannerikampanja käytännössä tarkoittaa, pitäisi jo tietää mitä se sosiaalinen media on. Googlen valta-asema hakukoneissa voi olla 2 vuoden päästä so 2010, tai sitten ei. Samoin Facebookin on voinut korvata joku toinen palvelu, jonka perässä kaikki sitten juoksevat.

Digitaalinen markkinointi on toimintakenttänä hyvin epämääräinen. Jos mietitään erovaisuuksia mitä on esimerkiksi pienen, 300e/kk kuluttavan hakukonemainoskampanjan ja suuren, digitaalisen palvelukonseptin rakentamisen välillä, niin aika- ja resurssiasteikolla nämä ovat aivan ääripäitä. Silti ne voivat markkinointipäättäjälle olla ”niitä internet-juttuja” jotka niputetaan kaikki yhteen koosta ja tyypistä riippumatta.

Vaikka Suomessa tehdään miljoonia Google-hakuja päivässä, ei yksinkertaista hakukonetta koeta mahdolliseksi myyntikanavaksi. Onkin aivan turha puhua CTR:stä ja CPC:stä, mikäli asiakas ei koe Googlea potentiaaliseksi välineeksi löytää lisää ostajia.

Kuitenkin jokainen hakusanamainontaan käytetty euro tuo kuitenkin ainakin kontaktin yrityksen kotisivuille (tai kampanjasivustolle, minne hakija nyt halutaankin ohjata). Ja toivottavasti sitoutuminen on pinnallista kontaktia syvempää – sivustolla vietettyä aikaa, yhteydeottopyyntö tai selkeästi $$$ tuova ostos verkkokaupasta. Olen Auvisen kanssa samaa mieltä, useampi yritys saisi kyllä mitata sivujensa kävijöitä jonkin kävijänseurantaohjelman avulla (esimerkiksi Google Analytics tai Snoobi). Tämän avulla verkkomainonnasta saataisiin tosiaan entistä tehokkaampaa.

Sopranon tutkimuksen mukaan 62% vastanneista yrityksistä käyttää hakusanamainontaan alle 500e/kk. Liekö vastaajatyyppi painottunut pienyrityksiin, sillä Säkylän konepajaa suurempien yritysten kannattaa hakusananamainontaan lähteä kyllä suuremmilla panostuksilla kuin 6000€ vuodessa.

Pinnan alla huomaa kuitenkin selkeästi, että kyse on pelkkää hakusanamainontaa suuremmista asioista – digitaalisista viestintästrategioista ja vielä suuremmassa mittakaavassa siitä mitä yritykset yleensä digimaailmassa tekevät. Osaavatko yritykset valjastaa bittivirran palvelukanavakseen? Suuri osa suomalaisista yrityksistä astuu digiaikaan vielä selkeästi haparoiden, ja yritysten digitaaliset strategiat saattavatkin olla 2010-luvun suurin liiketoiminnallinen haaste.

Saskia Salomaa