Satu Puumala

Mikä on Facebookin tai muun vastaavan yhteisöpalvelun rooli nykyisille teineille nyt ja tulevaisuudessa? Tsekataanko siellä suosituksia kavereilta vai vain hengataanko kavereiden kanssa digisti? Miten viestimme näille nykynuorille, miten saamme viestin läpi, miten sitoutamme heidät brändiin? Olisiko kuitenkin niin, että vanha kunnon merkkiuskollisuus ei ole katoamassa mihinkään, vaan vahvat brändit saavat uskollisia asiakkaita ihan kuten ennenkin.

Mainonnalla on edelleen roolinsa tunnettuuden rakentamisessa ja kohdennetulla lähestymisellä kuluttajan aktivoinnissa.  Tutkimukset kertovat kuitenkin jo nyt kuluttajien uskovan monessa asiassa enemmän kavereiden suosituksia kuin asiantuntijalausuntoja. Tietoa tuotteen tai palvelun käyttökokemuksesta etsitään netin keskustelu- ja vertailupalstoilta, myös siis mobiilinetistä. Siksi ainakin kaksi asiaa ovat yrityksen kannalta oleellisen tärkeitä: monikanavaisesti asiakkaan palveleminen ml. mobiili ja toisaalta yrityksen perustehtävän hoitaminen niin hyvin, että palvelukokemuksesta mielellään kerrotaan eteenpäin tai tuotetta suositellaan. Uudenlaisia asiakasuskollisuuden rakennuspalikoita ovat kuluttajan mahdollisuus vaikuttaa, jakaa mielenkiintoista tietoa eteenpäin sekä etuoikeutetun asiakkaan kokemus. Näistä kaikista lähtee saman tien viesti eteenpäin aina mukana kulkevalla kännykällä.

Noin puolella suomalaisista on käytössään älypuhelin. Puhelinta käytetään eniten sähköpostiin, hakukoneeseen, sosiaaliseen mediaan sekä paikannus- ja karttapalveluihin. Ostoprosessissa puhelin on ollut apuna jo jonkin aikaa. Mobiilimaksamisen yleistymistä on povattu jo useampi vuosi. On päivänselvää, ettei yhdelläkään yrityksellä ole enää varaa olla huolehtimatta mobiilioptimoiduista sivuista ja löydettävyydestä mobiilissa. Mobiilimarkkinoinnin lupia on kuitenkin edelleen haastava saada kuluttajalta ja nykynuorison silmin se taitaa olla jo vähän ”last season”, joten yrityksen pitää löytää omalle brändille sopiva keino olla läsnä, esillä kännykässä muilla keinoin. Mobiilimainonnan ratkaisut monipuolistuvat kovaa vauhtia ja paikantamiseen perustuvia vaihtoehtoja alkaa myös olla tarjolla.

 Luppoaika esimerkiksi bussia odotellessa käytetään kännykällä pelaamiseen, kavereiden kuulumisia Facebookista tsekaten tai hakemalla ulkomainoksen QR-koodista lisätietoa kiinnostavasta tuotteesta. Miettimällä hetken nuoren kuluttajan päivän tai viikon kulkua, löydämme ne oikeat ajankohdat, tavat ja kohtaamispisteet, joissa nuoren huomio on mahdollista hetkeksi saada. Kanavista tärkein saattaa hyvinkin tässä kohderyhmässä olla nimenomaan mobiili: siinä on kaikki, aina mukana.