Dagmar

Pepsi on tehnyt mobiilikampanjoita jo pitkään. Perinteinen tapa on tietysti laittaa yksilöllinen koodi korkkiin ja tarjota kuluttajalle etuja koodeja vastaan. Viime aikoina mobiilia on alettu tuomaan kampanjoihin mukaan isommin. Tätä tukee mm. se, että 88%:lla kohderyhmästä on mahdollisuus käyttää verkkoa puhelimen kautta ja 96%:lla on käytössä kamerakännykkä. Mobiili on toki vielä enemmän tukiroolissa verkkokampanjointiin verrattuna, mutta sitä ollaan integroimassa yhä olennaiseksi osaksi kaikkeen kampanjointiin.

Yksi tällä hetkellä käynnissä olevista kampanjoista on Euro 2008 with Gary, jossa Gary opastaa miten matseja voi katsoa mukavasti kotisohvalta. Tähän on tuotu mukaan mobiilikulma erilaisten tehtävien ja opastusten varjossa. Sivustolta voi esimerkiksi ladata kuvan, jolla selittää pomolle miksi ei voi tulla töihin.

Pepsin tuodessa Black Eyed Peas Ruotsiin konsertoimaan, liittyi tapahtumaan tietysti paljon enemmän: kilpailuja, lippuja, ostos- ja studiopäivää bändin kanssa sekä paljon muuta. Jotta kampanja saatiin pidettyä aktiivisena koko kymmenen viikon ajan, annettiin kuluttajille mahdollisuus ladata puhelimeensa ohjelma, johon syötettiin viikoittain uutta tietoa kampanjasta. Ja ne, jotka reagoivat, palkittiin.

Tärkeintä kampanjassa oli, että saatiin kuluttajat viettämään aikaa brändin parissa. Eikä tätä tilannetta ainakaan huonontanut se, että brändi saatiin kuluttajien taskuun.

Englantilainen Match Day Media tuottaa palveluita Englannin jalkapallostadioneille ja yksi tapa tavoittaa katsojat on jakaa heille bluetoohin avulla ohjelma puhelimeen. Ottelun aikana puhelimeen syötetään koko ajan ajankohtaista tietoa, jota katsojat voivat käydä läpi väliajalla. Pisimmälle on menty sellaisissa sovelluksissa, joissa kuluttajat ruksivat ohjelmaan kiinnostuksen aiheita ja saavat täten räätälöidympää sisältöä (ja mainontaa).

Norjassa iso sairaala on käyttänyt mobiilia muistutuskanavana. Aiemmin oli ongelmana iso ”no-show”, mutta mobiilimuistutusten kautta tyhjiä aikoja on saatu vähennettyä ja ensimmäisen puolen vuoden aikana on säästetty noin 7 miljoonaa norjan kruunua eli noin 900 000 euroa.

Mobiililla saadaan siis aikaan erilaisia asioita. Nyt kun yritykset vielä uskaltautuisivat käyttämään sitä. Mobiilikampanjoissa täytyy kuitenkin muistaa, että ne usein vaativat huolenpitoa eli niitä ei voi jättää oman onnensa nojaan kampanjan alettua.

Matias Vakkilainen