Kirjoitin jokin aika sitten television tulevaisuudesta ja lähinnä perinteisiä tv-operaattoreita odottavista vaikeuksista. Asiasta on keskusteltu paljon, joten ajattelin kirjoittaa vähän päivitystä asiaan. Mikä siis neuvoksi ja bisnesmalliksi tv-operaattoreille ja perinteisen laadukkaan sisällön tuottajille, netti-broadcastingin ja piratismin yleistyessä?
Aloitetaan esimerkillä. Wikipediassa on listattu kaikkien aikojen suosituimpia tv-sarjoja. Vaikka seuraava vertailu ei kovin tieteellinen olekaan, on mielenkiintoista verrata YouTubea suosituimpien sarjojen saamaan huomioon. Evolution of Dance eli jonkun kaverin (muka) hauska tanssivideo on saanut suuremman yleisön kuin suurten hittisarjojen päätösjaksot.
Evolution of Dance 54.0 milj. YouTube
Friendsseries finale 52.5milj. NBC
Survivor season 1 finale 51.7 milj. CBS
M*A*S*H series finale 50.2milj. CBS
Dallas: ”Who Shot J.R.?” 41.5milj. CBS
Evolution of Dance on ollut palvelussa jo vuoden päivät, jolloin sen katsojaluvut ovat ihan kotimaisen Maikkarin tasolla eli noin miljoona katsojaa viikossa. Tästä voidaankin kai vetää johtopäätös, että tulevaisuudessa mediajakelijoiden ei ole mitään järkeä näyttää yhtä jaksoa vain kerran ja kerätä vaivaiset 50 miljoonaa katsojaa, vaan järjestää jaksot pysyvästi kaikkien ulottuville — jolloin hölmöllä tanssivideollakin saadaan rohmuttua kunnon katsojaluvut (kunhan sen katselu on ilmaista).
Yhden kanavan ja ajankohtaan sidottu broadcasting-malli pitäisi siis nopeasti kuopata, mutta miten?
- MTV3, Subi, Nelonen, et co. voisivat tehdä massiiviset backcatalogit, josta kuka tahansa voisi käydä katsomassa vanhat Salkkarit, Idolssit tai vaikka 1990-luvun pulttiboyssit. Itseasiassa kanavilla taitaa jo moiset kanavat ollakin, mutta maksullisena. Katsojaa tai käyttäjää ei uuden netin aikana voi kuitenkaan enää laittaa maksumieheksi, sillä silloin he katsovat hölmöjä tanssivideoita ilmaisesta kanavasta. Vanhojen ohjelmien näyttö pitäisi saada rahoitettua ajankohtaisilla mainoksilla, joiden tuotto jaettaisiin pelureiden esim. tuotantoyhtiöiden ja operaattoreiden kesken. Piratismi vähenisi huomattavasti, jos kaikki myös vanhat ohjelmat olisi jatkuvasti nähtävillä. Tällaisella mallilla toimii jo television uuden pelurit Joost ja Veoh.
- Toinen malli mediayrityksille on oman backcatalogin sijaan levittää omaa sisältö mahdollisimman moneen kanavaan revenue sharing-mallilla.
Netti-tv päivitys:
Joostilla on nyt eri lähteiden mukaan 300 000 – 500 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Itse onnistuin katsomaan ensimmäisen kokonaisen jakson palvelusta, mikä tuntui saavutukselta koska en ole saanut viritettyä tietokonetta televisioon.
Toinen mielenkiintoinen netti-tv peluri on VeohTV. Palvelun ohjelmistolla pystyy hakemaan ja katsomaan Business2.0 lehden mukaan 20000 eri lähteestä haettuja videoita. Ainakin YouTube, Metacafe, Yahoo!, CNN, NBC.com, CBS.com, Paramount, PBS ja AskANinja.com ovat listalla. Juuri haettavuus on Joostin ja Veohin valtteja. Palvelu toimii myös kaukosäätimellä, jos sellaisen omistaa.
Erilaisten niche-kanavien suosion kasvaessa on yhä enemmän alettu puhua myös niiden vaikutuksista media-alaan. Alain Thys kirjoittaa osuvasti blogiartikkelissaan niche-kanavien vaikutuksesta: ”The end result is a world where TV stations are running out ofaudiences to pay for big productions, while the long tail online makesaudiences too fragmented to go beyond bedroom production value.”
Sami Salmenkivi