21.2.2008 | Vanhat blogit

Sekoitettuja paikallistuloksia: sinua seurataan

Universaalista hausta, eli eri tietolähteitä sekoittelevista hakutuloksista on puhuttu pitkään. iGooglen myötä normaalin haun seasta on viime syksystä alkaen saattanut myös Suomessa bongata vaikka YouTube videoita. Toinen viime vuoden perintö oli puheenaihe hakujen paikallisuudesta. Paikalliset haut tulivat isoihin myllyihin, mutta myös kulmakuntien pienemmät haut alkoivat nostaa päätään.

Mutta mitä tapahtuukaan, kun nämä kaksi viime vuoden puheenaihetta yhdistetään? Jos fyysinen sijaintini on Lontoo ja haen Sound of Music’a, saanko hakutuloksina YouTube videoita, Google Booksin linkin teoksen kirjalliseen versioon, Wikipedia ”faktatietoa” sekä London Palladium theatre’ssa tällä hetkellä pyörivän näytöksen esitysajat? Tyly tuomio: en. Ehkä menestystarinoiden taustalla ei vielä olekaan riittävästi kehitystyötä. Hakutulokset vaikuttavat tavanomaisen tylsiltä.

Mutta sitten silmiin osuu jotain outoa.

Sound of Music -haku palauttaa paikallisen kukkakaupan mainoksen. Olin edellisellä hakukerralla etsinyt leikkokukkien jälleenmyyjiä, minkä perusteella Google yritti vielä kertaalleen ehdottaa lähistön kukkakojua. Myös pitkään puhutun käyttäytymiseen pohjautuvan mainonnankohdistamisen testaaminen on siis alkanut.

Palataanpa kuitenkin takaisin alkuun. Miksei vertikaaliset tulokset, Google Books -ilmentymää lukuunottamatta, tulleet hakutuloksiin?

Roope Ruotsalainen

Roope Ruotsalainen

Lisää aiheesta