Dagmar

Vaikeuksien takanatulee olemaan netti – eli tulevaisuudessa sisältöä tullaan katselemaan internetistä.Väärinkäsitysten välttämiseksi täytyy terävöittää, että vaikka sisältö tulee netistäei sitä katsellessa tuijoteta (välttämättä) tietokoneen ruutua, vaanesimerkiksi perheen uutta taulutelevisiota, joka on yhdistetty webiin vaikkapa kolmannensukupolven konsolilla, olohuone-pc:llä, AppleTV:llä, digikortillisella laptopilla taiyksinkertaisesti piuhalla perus-pc:stä.

Suurimmat syyttulevaisuuden vaikeuksiin voidaan mielestäni karkeasti jakaa kahteen:ensinnäkin sisällön jakelussa kilpailu kiristyy internetin uusienjakelukanavien myötä ja toiseksi ihmisten huomiosta kilpailee tulevaisuudessaenemmän asioita, jopa olohuoneessa.

1) Sisällön jakelun kilpailu kiristyy

Ulkomaisia sarjojaja elokuvia ladataan muista kanavista

Jo nyt kuulee, ettäjoku on nähnyt Lostin X:n tuotantokauden tai Paon tai 24:n seuraavat kaudet. Tällähetkellä sarjoja ja elokuvia ladataan netistä piraatteina, muttalähitulevaisuudessa myös laillisesti.

– iTunes myyelokuvia ja sarjoja.

– Wall-Mart on juurialoittanut elokuvien ja sarjojen myymisen netissä.

– Amazon.com on myösjuuri aloittanut elokuvien ja sarjojen myynnin.

UudetTV-sisältöä streamaten jakelevat kanavat tulevat viemään osuutta

Joost! – NiklasZennstrom ja Janus Friis ovat ruotsalaiset Skypen ja sen miljardimyynnin taustalla.Heidän uusin projekti Joost! (entinen The Venice Project) on netin kauttastreamattava televisio. Olen beta-testannutpalvelua jo Venicen ajoista lähtien ja täytyy sanoa, että olen myyty. Laajakaistallapystyy streamaamaan korkealaatuista televisio tai (Nokian ilmaisua lainatakseni)DVD-laatuista kuvaa sulavasti. Ohjelmat ovat valittavissa kätevästä luettelostaja ruudun voi pienentää vaikka sähköpostin lukemisen ajaksi. Käytön jälkeenalan kyseenalaistaa perinteitä. Miksi minun pitäisi odottaa jotain tiettyäajankohtaa, että voin katsoa ohjelman?

OngelmiakinJoostilla toki on. Mistä saada sisältö? On spekuloitu, että kaverukset Niklasja Janus polttivat välinsä sisältöpuolen ihmisiin edellisellä palvelullaanKazaalla, mikä on piratismia edistävä vertaisverkko. Mielestäni sisällönsaaminen ei ole kuitenkaan kuin ajan kysymys – jos jokin kanava on paljon parempikuin muut tulee sisältö siirtymään sinne: jos ei Joost onnistu seuraavatkaverit voivat hoitaa asiat paremmin.

Valoakin näkyyJoostille näkyy, tietoviikossa kerrottiin tänään: ”YouTuben omistaja Googlen jaViacomin lisenssineuvottelut kariutuivat hiljattain, ja nyt Viacom onvaihtamassa leiriä kilpailija Joostiin.”

Bubbling under: Milloinparantuu streamauksen laatu ja nopeus YouTubessa? Entäs Revver? Keitä ovat Veohja korkealaatuisen kuvan nimeen vannova Zudeo?

2) Rajallisesta ajasta kilpailu kiristyy

SohvaWeb

Internetiä eliulkomaisia sarjoja, elokuvia tai vaikka YouTubea katsotaan jo olohuoneessa. Tämänmahdollistavat media centerit, olohuone pc:t, AppleTV:t ja 3:nen sukupolven pelikonsolit.

Sisällön määrätappaa tylsemmät

Jos olohuoneentelevisiosta on mahdollista kotimaisen kanavan Dr.Philin lisäksi tarkastaameilit, chattailla, katsoa YouTubea, katsoa tilattuja elokuvia tai pelataWii:tä ja pleikkaria, käy ihmisen aika rajalliseksi. Tämän takia ennustan, ettäTeam Ahma, Ruben & Joonas tai muu laadukas kotimainen viihde ei aina löydätietä ulos televisioruudusta.

Suomalaisentelevision puolella ovat tekstitykset ja suomalainen sisältö sekä panostuksetohjelmien mainostukseen. Tekstityksiä alkaa kuitenkin jo saada ulkomaisiin ladattuihin ohjelmiin ja elokuviin niitä on saanut jo pitkään.

Mitä suomalaisten kanavien tulisi tehdä kovenevassa kilpailussa?

Sami Salmenkivi