[dagmar_large_image bigimage=”6706″ /]
Oletko ollut mukana verkkosivujen uudistusprojektissa, joka on pitänyt käynnistää tuotoksilla, jotka eivät tyydytä kaikkia? Joskus aikataulut ovat liian kovat tai painopisteet kehittämisessä ovat menneet sivuraiteille ja liiketoiminnan ydintavoitteet unohtuneet matkan varrella. Ei hätää, edellisestä kerrasta voi oppia ja kaikkea ei tarvitse itse kokeilla. Kokosimme vinkkejä siitä, kuinka välttää ongelmat, joista olemme itse ottaneet opiksemme vuosien varrella.
1. Projektilla pitää olla johtaja, jolla on visio ja valtaa viedä homma maaliin.
Lähes jokaisella verkkosivuston kehitykseen osallistuvalla ja sen ulkopuolisellakin on mielipide sivuista ja siitä, mitä niiden tulisi sisältää. Kaikkien miellyttäminen on lähes mahdotonta, ja jostain on päästävä liikkeelle. Niinpä suosittelen, että sivustosta vastaavalle annetaan lähes kaikkivaltiaan oikeudet ja tilaa toteuttaa visionsa. Usein esimerkiksi palvelukuvauksien kirjoittamiseen osallistuu henkilöitä eri liiketoiminnoista, ja tuotosten laajuus ja laatu on kirjavaa. Jonkun on kyettävä yhtenäistämään materiaali ja päättämään, mitä sisältöjä sivustolle otetaan mukaan ja mitä rajataan ulos.
2. Asiakastarpeita ei tarvitse keksiä itse.
Lue aikaisempi kirjoituksemme asiakasymmärryksen kasvattamisesta täältä. Muista myös, että B2B-kohderyhmiä miettiessä ainoat vaihtoehdot eivät suinkaan aina ole pk-yritykset tai yli 50 henkilöä työllistävät. Palveluita voidaan esitellä myös asiakastarpeiden, position, fyysisen sijainnin tai esimerkiksi toimialojen kautta. Jos päätätte rakentaa palveluosion oman organisaatiorakenteenne mukaan, suosittelemme miettimään, voisiko kuvauksissa tuoda hyötyjä esiin eri kohderyhmille.
Asiakaspalautteen hyödyntäminen sivuston kehityksessä unohtuu myös helposti. Pyydä asiakaspalvelua listaamaan asioita, joita heiltä kysytään usein.
3. Myyntiä tavoitteleva sivusto tarvitsee myyvää sisältöä.
Kun sivuston tarkoituksena on kerätä liidejä tai tehdä myyntiä, tarvitaan sisältöä, joka vakuuttaa potentiaaliset asiakkaat. Tyypillisesti tällainen sisältö voi tarkoittaa esimerkiksi palvelukuvauksia, referenssejä, asiantuntijoiden esittelyä, toimitusehtoja, takuukuvausta, hyötyjen esiintuomista tai hintatietoja. Oikeiden sisältöjen lisäksi potentiaaliset asiakkaat pitää kyetä kuljettamaan ostoprosessissa eteenpäin. Sivuston käyttäjät kulkevat harvoin putkessa kohti maalia, mutta kovimmillekin palloilijoille tulisi tarjota mahdollisuus löytää sisältöä, joka vakuuttaa osaamisesta ja antaa mahdollisuuden ottaa yhteyttä itselle parhaalla tavalla.
4. Sivusto on osa koko liiketoimintaa.
Sivuston kautta tulleita liidejä ei kannata jättää lepäämään sähköpostilaatikkoon viikkotolkulla, sama koskee asiakaspalautetta. Kun sivusto on saatu pystyyn, tulisi sisällöntuotannon, asiakaspalvelun ja myynnin verkkosivuun liittyvät prosessit käynnistää välittömästi.
5. Hanskat kädessä koko sivuston elinkaaren ajan.
Hyvälaatuisen sisällön tuottaminen on työlästä hommaa, mutta lähes välttämätöntä, kun tarkoituksena on houkutella potentiaalisia asiakkaita sivustolle ja nykyasiakkaita palaamaan sisällön pariin. Sivuston kehittäminen kannattaa tehdä suunnitelmallisesti, mutta niin ketterästi, että nopeisiin muutoksiin kyetään reagoimaan.
Kuulostiko joku kohta liian tutulle ja epäilet, että kirjoitan juuri teidän sivustostanne? En kirjoita. Tuttuus johtuu vain siitä, että lähes jokainen sivuston uudistukseen osallistunut tai siitä vastaava kokee edellä mainittuja hankaluuksia jossain vaiheessa.
Haluatko tukea verkkopalvelusi kehittämiseen? Ota yhteyttä ja pyydä tarjous täältä!
Lue myös nämä sarjan muut osat:
Verkkosivuston mittarit
Asiakaslähtöisyys verkkopalvelukehityksessä