Verkkokaupan kovin kasvu tapahtuu nyt Amazonin ja Zalandon kaltaisilla markkinapaikoilla. Vauhtia kiihdyttävät myös Google ja Facebook, jotka kehittävät palvelujaan kohti verkkokauppaa. Pian myös suomalaisten markkinoijien on pohdittava, mitä roolia oma verkkokauppa näyttelee ja miten rakennetaan yhtenäinen asiakaskokemus eri myyntipaikkojen välillä. Dagmarin Digital Strategist Heikki Pieniniemi käynnistää juttusarjan verkkokaupan ajankohtaisista trendeistä.
Laajaa tuote- ja brändivalikoimaa tarjoavat kolmannen osapuolen verkkokaupat houkuttelevat ostoksien tekijöitä tehokkaasti. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa puolet verkko-ostoksia tekevistä aloittaa ostopolkunsa jostain digitaalisesta markkinapaikasta. Tuotteita myyvän yrityksen on kriittistä pystyä tarjoamaan tuotteita siellä, missä kuluttajat ovat.
Amazon – Ruotsiin 2020, Suomeen 2021?
Tällä hetkellä maailman suurin markkinapaikka on Amazon, jonka kasvua ei tunnu estävän mikään. Yhdysvalloissa on ennustettu, että vuonna 2021 puolet kaikesta verkkokaupasta kulkee Amazonin kautta.
Suomessa Amazon ei ole vielä kovinkaan suosittu, mutta tilanne saattaa muuttua yllättävänkin nopeasti: Amazon on luvannut aloittaa toimintansa tämän syksyn aikana Ruotsissa, ja vahvan ennusteen mukaan verkkojätti rantautuu Suomeen ensi vuoden aikana.
Google Shopping, Facebook Shops
Vaikka Amazon on tällä hetkellä verkkokaupan suurin peluri, ei menestys ole jäänyt muiltakaan huomaamatta. Suuret mediayhtiöt, Google ja Facebook, ovat jo pidemmän aikaa tehneet liikkeitä kohti verkkokauppaa.
Googlella on Shopping-niminen tuote, joka tekee hakukoneesta ison verkkokaupan. Facebook on lanseerannut oman verkkokauppa-ohjelmansa, Facebook Shops, joka mahdollistaa ostamisen suoraan Facebookista ja Instagramista poistumatta alustalta.
Myyntipaikkojen hinnat ja toimintamallit puntariin
Verkkokauppiaan ja brändin näkökulmasta tilanne saattaa vaikuttaa erittäin monimutkaiselta. Ennen piti huolehtia pelkästään omasta verkkokaupasta, sen toimivuudesta ja tehokkuudesta myyntikanavana. Tulevaisuudessa palettiin on lisättävä ainakin Amazonin, Facebookin ja Googlen tarjoamat verkkokaupat.
Niin perinteiset kuin uudetkin brändit voivat, toimialasta riippuen, hyödyntää kolmannen osapuolen myyntipaikkoja saatavuuden helpottamiseksi ja uusien asiakkaiden saamiseksi. Soitellen soitaan ei kuitenkaan kannata lähteä, sillä jokaisella myyntipaikalla on omat toimintaperiaatteensa ja kustannusrakenteensa.
Kysymyksiä verkkokauppiaalle vuodelle 2021
- Kun kolmannen osapuolen myyntipaikkoihin on sisäänrakennettuina ostohousut jalassa olevat kohderyhmät, tehokkaat kohdennusmahdollisuudet sekä vaadittavat tekniset ominaisuudet, mitä roolia yrityksesi oma verkkokauppa enää näyttelee?
- Mistä myyntikanavasta nykyiset asiakkaasi haluavat jatkossa ostaa tuotteesi? Miksi?
- Mitä kolmannen osapuolen myyntipaikkojen toimintamallit ja kustannusrakenteet vaativat yrityksesi omilta toimintamalleilta ja kustannusrakenteilta? Entä hinnoittelulta?
- Tuleeko digitaalisilta markkinapaikoilta pois jääminen kalliimmaksi kuin niissä mukana oleminen?
Tulevaisuudessa voittajia ovat yritykset, jotka pystyvät rakentamaan yhtenäisen, hyvän asiakaskokemuksen eri myyntipaikkojen välillä. Myyntipaikkojen valinnan ja strategian ytimessä tulee jatkossakin olla asiakasymmärrys: mitkä seikat saavat kuluttajan valitsemaan juuri sinun tuotteesi maailmassa, jossa jokainen digitaalinen pinta voi toimia verkkokauppana.
Kun haluat jutella lisää Amazonista, Google Shoppingista tai Facebook Shopista, ota yhteyttä vaikka LinkedInissä tai sähköpostitse heikki.pieniniemi@dagmar.fi
Lue myös nämä:
Verkkokaupan trendit osa 2. Paranna asiakaskokemusta verkkokaupassa – 3 teknologiatrendiä
Verkkokaupan trendit osa 3. Miten sitoutat hyppelehtivän verkkokauppa-asiakkaasi