Kun esittelimme toimintaamme uudelle traineelle, tiimimme nimi vaihteli puhujan mukaan Content Experiencestä verkkopalvelukehitykseen ja tuttavalliseen SEO-tiimiin. Ja totta onkin, että vaikka meitä virallisesti kutsutaan Content Experienceksi, ovat verkkopalvelukehitys ja SEO-tiimi aivan yhtä oikeita määreitä – kyse on siitä, mistä kulmasta ja asiakkuudesta meitä katsoo. Teemme asiakkaidemme kanssa töitä äärimmäisen laajalla skaalalla toteuttaen teknisiä, sisällöllisiä, taktisia ja strategisia toimenpiteitä verkkopalvelujen eri kehitysvaiheisiin.
No, mitä me sitten käytännössä teemme – ja mikä on itsellemme työssämme tärkeintä? Kuten sanottua, näkökulmia on yhtä monta kuin tekijöitäkin. Joten eiköhän anneta asiantuntijoiden itsensä kertoa, miten he itse näkevät työnsä ja mitä pitävät tärkeänä.
Tiimi, mitä asioita verkkopalvelun kehittämisestä haluatte erityisesti korostaa?
Jarno: Sivuston tekninen toimivuus on se kivijalka, jolle hakukonelöydettävyyden pohja tulisi rakentaa. Jos tekniikka ei ole kunnossa, ei hyvillä sisällöilläkään pystytä kilpailemaan hakukoneissa.
Sini: Tekninen puolihan näkyy myös sisältöpuolella ns. on-page-optimoinnissa, joka on helppo tapa osaltaan varmistaa, ettei sivupohjiin kerry näkyvyyden esteitä. Tähän sisällöntuottajakin pystyy osallistumaan.
Niko: Hyviä pointteja kummallakin, mutta teknisen ja sisällöllisen laadun lisäksi nostaisin esiin myös sen, miten iso merkitys linkityksillä on. Sivustolle johtavilla ulkopuolisilla signaaleilla voidaan korostaa tehokkaasti yksittäisiä laskeutumissivuja yleisellä tasolla, toimialakohtaisesti tai vaikka lokaaliuden mukaan riippuen yksittäisen sivun tarkoituksesta.
Kristian: Asiaa edellisiltä puhujilta. Orgaaninen liikenne on tärkeää, mutta todellisuudessahan maksetulla mainonnalla on todella iso rooli yrityksen kokonaisvaltaisen hakunäkyvyyden muodostamisessa. SEO:n ja maksetun mainonnan tulisi tukea toisiaan, eikä niitä voi tehdä siiloissa. Asiakas hyötyy siitä aina, oli kyseessä sitten dominanssin hakeminen hakutuloksissa tai kustannustehokkuuden maksimointi.
Sini: Ja itse asiassa keskeistähän koko jutussa on sen liikenteen laatu – pelkällä trafiikilla ei kasvateta liiketoimintaa, sen pitää myös tuottaa, eli kävijähankinnan lisäksi myös konversio-optimointi [CRO] on olennainen osa sivustokehitystä.
Sanna: Kyllä, juurikin näin! Voin allekirjoittaa kaiken, mitä muut tiimiläiset kommentoivat aiemmin. Mitään näistä edellä mainituista ei kuitenkaan voida saada halutusti maaliin, ellei toimiston ja asiakkaan välillä ole toimivaa yhteistyömallia ja vuoropuhelua. Arjessa teemme työtä asiakkaan lisäksi muiden sidosryhmien, kuten asiakkaan teknisen tai UX-kumppanin kanssa, jolloin on tärkeää käydä avoimesti läpi kaikki sivustoon vaikuttavat seikat ja asiakkaan tavoitteet sivuston suhteen. Avoimuudella, läpinäkyvyydellä sekä kaikkien sivustoa kehittävien ns. samaan pöytään tuomisella voidaan luoda yhteisymmärrys ja saavuttaa parempia tuloksia.
Henri: Aivan! Tuossa pitää myös ottaa huomioon asiakkaan näkökulmasta ei vain bisneksen kehitys, vaan myös yksittäisten tekijöiden osaamisen kasvattaminen. Ajatellaan vaikka sisällöntuotantoa: kun kirjoittaja on koulutettu hakukoneystävälliseen sisällöntuotantoon, pystymme tuottamaan hänelle dataa, aiheita ja kehitysehdotuksia todella tehokkaasti, ja toisaalta meiltä vapautuu tunteja käytettäviksi töihin, joita asiakas ei pysty itsenäisesti toteuttamaan, kuten taksonomiamäärittelyyn tai lokitiedostoanalyysiin.
Kristian: Lisäksi nostaisin vielä esiin raportoinnin, joka on mielestäni todella tärkeä yksittäinen yhteistyön ja kehityksen työkalu. Raportti ei ole oikeastaan minkään arvoinen, jos se kuvaa vaikka vain edellisen kuukauden tai kvartaalin tilannetta ilman toimenpidesuosituksia. On tärkeää merkityksellistää data ja linjata oikeasti, miten ja mistä raportoidaan – ja mitä seuraavaksi tehdään.
Kiitos tiimi! Mikäli haluat päästä osaksi tätä keskustelua tai tutustua paremmin alla oleviin kehityskokonaisuuksiin, otahan yhteyttä tiimimme vetäjään: henri.kangassalo@dagmar.fi
